Hlavní obsah

Gigantická křišťálová koule za milióny je k vidění v Praze

– Praha
Novinky, mak

Největší výstava vzácných minerálů v Praze nabízí opravdové skvosty - od obřích ametystových a achátových kamenů až po fosilie a dekorační předměty. Největším lákadlem pro návštěvníky je však tunová křišťálová koule z Brazílie. Zájemce si ji může koupit za 7,7 miliónu korun.

Gigantická křišťálová koule za miliony korun je k vidění v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Pořadatelé výstavy museli křišťálovou kouli přepravit do Prahy s velkou opatrností. Převoz lodí trval asi šest týdnů.

„Koule byla z Brazílie přemístěna za pomoci paletové přepravy. Musela být velmi kvalitně zabalena, dobře měkčena molitanem a bublinkovým materiálem, aby se zamezilo pohybu uvnitř palety. Každý náraz by mohl znamenat prasklinu nebo úlomky,“ řekl Novinkám průvodce výstavy minerálů Tomáš Gajda.

Teď už jen najít kupce

Křišťálová koule je na prodej a prý se už našli i zájemci o koupi.

„Křišťálová koule je unikátní hlavně svým rozměrem. Pro její výrobu byl potřeba krystal o váze čtyři tuny. Obří koule pochází z brazilského státu Minas Gerais, kde žijí jedni z největších odborníků na zpracování tohoto materiálu. Samotné zpracování je velmi náročné, protože se musí použít velké množství šablon pro ruční broušení a leštění. Pracuje na tom kolektiv lidí,“ popisuje Gajda.

Pražská prodejní expozice drahých kamenů a vzácných minerálů je největší svého druhu v Evropě. Nachází se v prostorách bývalého Kubrova statku v pražské Ruzyni a zabírá 3500 metrů čtverečních.

Vstupné se neplatí

„Máme zde exponáty z Brazílie, Indie, nebo například z Číny. U nás je k vidění spousta odrůd křemene, ametysty, acháty, pouštní růže, fluorid nebo kalcit,“ tvrdí Gajda.

Pořadatelé se snaží výstavu pravidelně obnovovat a doplňovat o exponáty z celého světa. Mnohé z vystavených kamenů a minerálů jsou na prodej. Stálá expozice je otevřena každý den od 10:00 do 20:00. Návštěvníci mají vstup zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám