Hlavní obsah

Vraťme Česku řád a klid. Petr Pavel oznámil prezidentskou kandidaturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Generál Petr Pavel v úterý oficiálně oznámil, že se příští rok bude ucházet o post prezidenta a zahájil předvolební kampaň. Jeho volební heslo zní Vraťme Česku řád a klid.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tisková konference Petra Pavla k oficiálnímu oznámení kandidatury na prezidenta a zahájení volební kampaně.

Článek

Armádní generál ve výslužbě, který byl náčelníkem Generálního štábu české armády i předsedou vojenského výboru NATO je podle dosavadních průzkumů jedním z favoritů voleb.

Dosud však oficiálně nekandidoval, podobně jako předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ten kolem své případné kandidatury kličkuje a hodlá se vyjádřit v říjnu.

„Potřebujeme, aby se dodržovala pravidla a platila pro každého stejně. Potřebujeme generální úklid,“ tvrdí Pavel, podle něhož lidé pociťují nepořádek a bezradnost.

Prezident Petr Pavel: Životopis, program a cíle

Prezidentské volby

„Není mi jedno, že mocní využívají mezery v zákonech, ohýbají pravidla, nebo je dokonce píšou pro vlastní potřeby. Prezident musí prosazovat, aby v naší zemi platila pravidla pro všechny stejně, a být první, kdo se tímto principem řídí,“ tvrdí s tím, že prezident by měl být nezávislý na politických stranách i kapitálu.

Ve své prezidentské vizi hovoří Pavel o aktivní zahraniční politice. Hodlal by využít své zahraniční kontakty a usiloval by o to, aby zahraniční politika byla srozumitelná a předvídatelná.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petr Pavel při zahájení kampaně se svými podporovateli.

Hlava státu by podle Pavla měla podporovat rozvoj inovativní ekonomiky, aby se ČR přesunula v rámci výrobních řetězců k produkci zboží s vyšší přidanou hodnotou.

Vedle transparentnosti, odstraňování překážek, digitalizace či ekonomické diplomacie hovoří Pavel o nutnosti energetické nezávislosti a potřebě diverzifikace zdrojů, aby se Česká republika zbavila závislosti na Rusku, která nyní znamená značný problém. Ve svém programu se věnuje rovněž problematikám vzdělávání a životního prostředí.

Anketa

Chtěli byste Petra Pavla za prezidenta?
Ano
73,3 %
Ne
26,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16985 čtenářů.

V neposlední řadě by Pavel znovu otevřel areál Pražského hradu pro veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám