Hlavní obsah

Frýdek-Místek chce zubní pohotovost, lékařům nabízí dva miliony ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

Frýdek-Místek stojí o zubařskou pohotovost ve městě, i když jedna nepřetržitě funguje ve vedlejší Ostravě. Mezi lékaři ale nebyl zájem. Debaty se stomatology a Moravskoslezským krajem, který má pohotovostní službu zřizovat, nikam nevedly, protože frýdecko-místečtí zubaři požadovali platby třikrát vyšší než zubaři v jiných okresech. Radnice proto rozhodla vzít vše do vlastních rukou a nabídla dva miliony ročně těm zubařům, kteří budou na pohotovosti sloužit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vyčerpali jsme všechny možnosti na zřízení zubní pohotovosti ve Frýdku-Místku. Jednali jsme s krajem, nemocnicí, Oblastní stomatologickou komorou. Nakonec jsme po jednáních se stomatology dospěli k vypsání dotačního titulu. Finance uvolníme zubařům, kteří zřídí ve městě zubní pohotovost alespoň o víkendech a svátcích,“ slíbil primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

O provozování zubní pohotovosti se mohou ucházet místní zubaři i zdravotnické instituce, kteří získají od města kompenzaci. „Dotace uhradí zvýšené náklady související s navíc odpracovanými hodinami,“ upřesnil náměstek pro sociální péči, sociální služby, zdravotnictví, protidrogové aktivity a prevenci Marcel Sikora (SPOLU).

Korč ví, že platit zubařům není systémovým řešením. „Ale v současné době to je jediná cesta, jak zřídit pohotovostní službu.

Jinde to šlo, na Frýdecko-Místecku ne

Náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO) poukázal, že zatímco v jiných okresech našlo hejtmanství se zubaři společnou řeč a pohotovosti tam fungují, na Frýdecko-Místecku je tomu naopak. „Ve Frýdku-Místku jsme byli nemile překvapeni místními stomatology. Bez skrupulí si řekli o hodinovou sazbu, která by byla oproti ostatním pohotovostem v kraji více než trojnásobná. Zubaři si tam berou pacienty za rukojmí a nerozpakují se za svou péči požadovat i tři a půl tisíce korun na hodinu,“ nastínil Gebauer, který odmítl na vydírání ze strany stomatologů přistoupit.

Kraje mají ze zákona povinnost zajistit na svém území alespoň jednu zubní lékařskou pohotovostní službu. V Moravskoslezském kraji je zubních pohotovostí hned sedm.

V Ostravě funguje nepřetržitě, o víkendech pak je v Bruntále, Krnově, Třinci, Karviné, Havířově a Opavě.

Zoufalý Brit nechtěl déle čekat na termín u zubaře. Vzal kleště a vytrhl si bolavou stoličku sám

Koktejl

Výběr článků

Načítám