Hlavní obsah

Francie Čechům zatím svůj trh práce neotevře

Právo, Jaroslav Zbožínek (Paříž)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie zatím nechce zcela zrušit omezení volného pohybu pracovních sil, která uplatňuje vůči Česku. Vyplynulo to z pondělního jednání premiéra Jiřího Paroubka v Paříži v Elysejském paláci, kde ho přijal francouzský prezident Jacques Chirac.

Článek

"Naše názory se rozcházejí - doufám, že zatím," řekl Paroubek po setkání novinářům s tím, že se bude hledat určité kompromisní řešení mezi oběma krajními stanovisky.

Vypracováním kompromisu by podle premiéra měli být pověřeni ministři práce a sociálních věcí obou zemí. Paroubek si podle svých slov dokáže představit liberalizaci pro určité skupiny obyvatel, například vysokoškolské studenty či české absolventy francouzských univerzit.

Francouzská strana svůj odpor ke zrušení restrikcí odůvodňuje zejména potřebou boje proti nezaměstnanosti, která v této zemi činí téměř deset procent. Paroubek ale namítal, že Češi nejsou příliš flexibilní, pokud jde o stěhování za prací, a že Francie se tedy nějakého přílivu českých pracovních sil nemusí obávat. "Je to spíš psychologický problém v oblasti vnímání EU ze strany českého obyvatelstva," dodal premiér a vyjádřil naději, že Chirac to pochopil.

Česko-francouzské vztahy jsou jinak podle premiéra na vynikající úrovni. Paroubek více než dvouhodinové přijetí u francouzského prezidenta chápe jako určité gesto uznání ČR i uznání vůči své vlastní osobě. "Můj předchůdce tady byl půl hodiny," řekl Paroubek v narážce na setkání Chiraka se Stanislavem Grossem letos v únoru.

Půjdou se Schröderem a Chirakem v Praze společně na pivo?

Paroubek se podle svých slov dohodl se Chirakem i na dalších setkáních v budoucnu, a to i v soukromé rovině. Premiér si například dovede představit setkání Chirac-Schröder-Paroubek s tím, že by je v Praze pozval na pivo.

Paroubek a Chirac jednali také o rozpočtu EU na léta 2007-13, na němž se pětadvacítka dosud nedokázala shodnout, mimo jiné kvůli přetrvávajícím sporům mezi Francií a Británií. ČR má podle premiéra zájem na co nejrychlejší dohodě v této oblasti. Vyjádřil naději, že se potřebný konsensus podaří nalézt nejpozději na prosincovém summitu EU.

Paroubek měl včera na programu také setkání s předsedou francouzského Národního shromáždění Jeanem-Louisem Debrém. Premiéra na jeho dvoudenní návštěvě Francie doprovází manželka Zuzana a ministryně školství Petra Buzková.

Reklama

Výběr článků

Načítám