Hlavní obsah

FOTO: Jako máchnutí kouzelnou hůlkou. Tak změnil koronavirus Prahu

– Praha

Zavřené obchody, prázdná náměstí a všudypřítomné roušky. Tak vypadalo jaro a podzim roku 2020 po rozšíření koronaviru a na něj navazujících karantén. Po dvou letech se situace vrací k normálu a turistická místa se opět začínají plnit lidmi. Srovnávací fotografie z letošního léta ukazují rozdíl mezi turisty překypující Prahou a tou z doby karantény.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Turistky se fotí před Lennonovou zdí v Praze.

Článek

Lennonova zeď je populárním turistickým cílem a na fotografii před ní se většinou musí čekat v davu. Na jaře 2020 dostal Lennon symbolicky roušku jako zbytek celého světa.

U Pražského hradu se běžně srocují davy, aby se podívaly na výměnu stráží. To však předloňské jaro a podzim nebylo možné, kvůli uzávěře z důvodu protipandemických opatření.

Lidé se tak mohli projít jen v ulicích okolo Hradu. V současnosti se sídlo prezidenta opět těší velké návštěvnosti.

Na pražské náplavce se 25. dubna 2020 znovu otevřely farmářské trhy, avšak za přísných hygienických podmínek. Musely se dodržovat rozestupy a nosit roušky.

V prvních měsících pandemie byly roušky povinné i ve venkovních prostorech. Fotografie pořízeny v Žitné ulici.

S novou vlnou koronaviru se v říjnu 2020 zavřely obchody. Nákupní centra tak zela prázdnotou. Snímky jsou pořízeny v OC Nový Smíchov.

Jednou z nejturističtějších atrakcí Prahy je Staroměstské náměstí s orlojem, kde procházejí během dne davy lidí. Během karantény zde byli jen místní a pár turistů.

Povinné roušky v dopravních prostředcích jsou od letošního jara minulostí, byly však součástí běžného života poslední dva roky.

Jen pozdě v noci a brzo ráno bývá Karlův most zcela prázdný, během jarní karantény tomu tak bylo i v jinak frekventovaných hodinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám