Hlavní obsah

Fotky zlodějů nezveřejňovat, trvá na svém Němcův úřad

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Lukáš Silný

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) trvá na svém, že lidé nemají právo zveřejňovat fotografie zlodějů, kteří je okradli. Nesouhlasí proto s rozhodnutím Městského soudu v Praze, který se zastal obchodníka, jenž umístil na internet fotku zloděje. Podle úřadu by fotky zlodějů měla zveřejňovat pouze policie.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Soud v úterý rozhodl o tom, že obchodník Jakub Dittrich, dostal od ÚOOÚ neoprávněně pokutu pět tisíc korun za to, že umístil na sociální síť fotku zloděje, který u něj v obchodě ukradl elektrokolo. [celá zpráva]

Rozsudek zatím není pravomocný a ÚOOÚ, který vede bývalý poslanec a pražský primátor Igor Němec, zvažuje podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Úřad nesouhlasí s tím, aby se lidé proti prokazatelným zlodějům bránili tím, že na internet umístí jejich fotografii. „Setrváváme na názoru, že záznamy mají být předány k dalšímu šetření Policii České republiky, nikoli zveřejňovány na internetu,“ napsal na dotaz Novinek mluvčí úřadu David Pavlát.

Soud se prodejce zastal

Prodejce Jakub Dittrich dostal v dubnu 2012 od úřadu pokutu za to, že na svůj Facebook umístil fotku zloděje, který mu z prodejny ukradl elektrokolo. Proti tomuto rozhodnutí podal Dittrich dvakrát rozklad, oba ovšem ÚOOÚ zamítl.

Obchodník proto podal žalobu k městskému soudu, který mu dal za pravdu. V rozsudku uvedl, že zloděj, který vědomě krade cizí majetek, musí počítat s tím, že práva na ochranu jeho osobní identity nebudou chráněna stejně jako práva osob, které se ničeho nedopustily.

Podle soudu zloděj vědomě porušoval zákon. Na dveřích prodejny bylo navíc uvedeno, že se v obchodě nacházejí kamery. „Byl tedy srozuměn s tím, že jeho jednání je kamerou zachyceno,“ uvádí se v rozsudku.

„Nelze přehlédnout, že fotografie byla pořízena v průběhu páchání trestné činnosti a že zveřejnění fotografie na sociální síti vedlo k odhalení pachatele,“ zastal se prodejce dále soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám