Hlavní obsah

Foglar závěť nepodepsal naslepo, tvrdí lékař

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šance na získání dědictví po legendárním spisovateli Jaroslavu Foglarovi se jeho synovci Petru Foglarovi pomalu vzdaluje. Dědic se po léta snaží u soudu zpochybnit závěť, v níž autor knížek pro mládež krátce před smrtí odkázal svůj majetek Nadaci Jaroslava Foglara. Jeho argument, že literát nebyl schopen dokument při podpisu ani přečíst, ale zpochybnil soudní znalec.

Foto: Josef Koukal, Právo

Spisovatelův synovec Petr Foglar se o dědictví po strýci soudí už osm let.

Článek

Vleklý soudní spor se po osmi letech blíží ke konci. Soudkyně Kateřina Janitorová - Sixtová chce rozhodnout 5. května. Ve středu - dva roky od posledního stání - soud vyslechl zásadní znalecký posudek z úst očního lékaře Fakultní nemocnice v Brně Igora Víchy. Na 25 stranách obsáhle dokazuje, že Foglar přes řadu očních vad byl schopen závěť s pomocí běžných brýlí přečíst.

Revizní znalecký posudek měl v podstatě rozhodnout mezi závěry dvou dosud slyšených znalců, z nichž každý dospěl k jinému závěru. Podle Víchy Foglar dokázal číst s běžnými brýlemi o síle pěti dioptrií, které vlastnil, písmo o velikosti 2 milimetry, s pomocí lupy pak i menší. Písmo na závěti je podle znalce dostatečně velké a tisk natolik kontrastní, aby spisovatel neměl s přečtením textu potíže.

Advokát Petra Foglara Martin Kopecký argumenty znalce neuznává. „Jsme přesvědčeni, že potíže se čtením měl, navíc jsou tu chyby notářky při sepisování závěti,“ uvedl advokát. Sám už ale naznačil, že další argumenty bude jeho klient vznášet spíš v rámci odvolání proti očekávanému rozhodnutí soudu.

Žalobce mimochodem zpochybňuje i samotnou existenci Nadace Jaroslava Foglara, která je už léta v likvidaci a nikdy podle něj nevyvíjela činnost.

Ve hře jsou milióny

Ve sporu nejde o malé částky. Kromě peněz na spořitelních knížkách po sobě Foglar zanechal především autorská práva a také honoráře za již vytištěné knihy. Peníze od nakladatelství Olympia jsou dnes v notářské úschově. Před lety se částka odhadovala na deset miliónů korun. „Od té doby se pravděpodobně zvýšila, knížky vycházejí stále,“ říká Petr Foglar.

Pokud by dědictví po strýci přece jen vysoudil, plány, jak naložit se získaným majetkem, ještě nemá. „Zaplatil bych všechny poplatky, právníka a pak by se vidělo,“ uvedl Foglar. Nepotvrdil však informace, že má v úmyslu věnovat část obnosu mládežnickým organizacím. „O tom nic nevím,“ řekl ve středu.

Autor Rychlých šípů a řady dobrodružných románů pro děti a mládež Jaroslav Foglar podepsal závěť odkazující majetek nadaci 26. dubna 1996. O tři roky později zemřel ve věku 91 let.

Všichni přizvaní lékaři se u soudu shodli, že trpěl řadou očních vad, některými už od dětství, jiné přišly ve stáří. „Od dětství šilhal, na pravé oko neviděl. Levé ale fungovalo normálně. Teprve v roce 1993 mu byl zjištěn optický glaukom, který zužuje zorné pole, v důsledku stáří se přidalo také onemocnění sítnice a šedý zákal,“ uvedl znalec.

Že si Foglar na potíže se zrakem často stěžoval, vysvětluje Vícha jeho enormní aktivitou i v pozdním věku. Jiní senioři však podle něj mají obdobné potíže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám