Hlavní obsah

Fischerova popularita dosahuje historických mezí

Novinky, Jiří Mach

Premiér Jan Fischer se těší mimořádně vysoké oblibě. Málokterý šéf vlády se dosud mohl chlubit přízní více než 80 procent obyvatelstva. Z dalšího zářijového průzkumu společnosti STEM vyplývá, že Fischer v popularitě nechává s propastným odstupem za sebou i nejoblíbenější politiky. Slušně si vedou i jeho ministři, zejména Eduard Janota, Jan Kohout a Martin Pecina.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer na zasedání vlády

Článek

Osobu Jana Fischera zná 96 procent Čechů, 83 procent mu v průzkumu vyjádřilo podporu. Podobné obliby nedosahuje ani prezident, v něhož lidé vyjadřují zpravidla vysokou důvěru, v případě Václava Klause kolem 70 procent. Pouze kolem roku 1994 si Václav Havel vysloužil podporu 82 procent obyvatel.

Nejoblíbenější politikové dosahují v současnosti maximálně 51procentní důvěry. Před Fischerem nyní stojí už jen meta 85procentní podpory, jež třímal v roce 1998 taktéž předseda úřednické vlády Josef Tošovský.

Poměrně vysoce je hodnocen i ministr financí Eduard Janota, kterého zná přes 80 procent lidí. Během svého pětiměsíčního působení si získal náklonnost 56 procent respondentů. Méně známý je už vicepremiér a šéf diplomacie Jan Kohout, zná ho 70 procent lidí, příznivě ho hodnotí 49 dotázaných.

Sedm neznámých

I šéf resortu vnitra Martin Pecina, který si ze strany ODS nejednou vyslechl ostrou kritiku, si v popularitě vede lépe než drtivá většina politiků. Zřejmě kvůli rozporům se stal i známým, bezmála 80 procent respondentů ho zná a 46 procent jeho zastoupení ve vládě vidí pozitivně.

Nejméně třetina lidí hodnotí kladně práci všech tří žen v kabinetu: ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, ministryně zdravotnictví Dany Juráskové a ministryně školství Miroslavy Kopicové.

Podstatnou část kabinetu ale veřejnost nezná. O sedmi ministrech lze tvrdit, že nejméně pro polovinu lidí jsou neznámými osobami. Platí to pro ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušku, ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerku, ministra dopravy Gustáva Slamečku, ministra zemědělství Jakuba Šebestu, ministra kultury Václava Riedlbaucha, ministra pro evropské záležitosti Štefana Fülleho a ministra životního prostředí Ladislava Mika.

Samostatnou kapitolou je popularita ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába, kterého znají téměř všichni, příznivý názor na něj má čtvrtina a nepříznivý zbylé téměř tři čtvrtiny občanů.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám