Hlavní obsah

Firma politika ODS poslala čtvrt miliónu SPO

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana práv občanů, jejímž ­čest­ným předsedou je prezident Miloš Zeman, obdržela letos v dubnu čtvrtmiliónový dar od společnosti MADOS MT, s. r. o., která působí v silničním stavitelství. Pikantní je, že majitel a jednatel společnosti Ivo Muthsam je zároveň aktivním politikem za ODS, tedy za stranu, která má k politice SPO rozhodně daleko.

Foto: Petr Horník, Právo

Únorový volební sjezd Strany práv občanů v TOP hotelu Praha. Na snímku předseda strany Jan Veleba a prezident Miloš Zeman

Článek

Muthsam je předsedou místního sdružení ODS v Rychnově nad Kněžnou, za kterou zvítězil v posledních komunálních volbách. Je neuvolněným starostou obce Lupenice pod Orlickými horami a kandiduje za ODS v letošních sněmovních volbách.

Muthsam Právu potvrdil, že firma, kterou vede, skutečně sponzorský dar SPO poslala. Nebylo to však jeho rozhodnutí. „Společnost má nějaké vedení a podporujeme více věcí. Já s tím nemám žádný problém,“ sdělil Právu.

Společnost MADOS MT stejnou částkou, tedy 250 tisíci, sponzorovala letos i ODS.

Soukromá věc

Lídra kandidátky v Královéhradeckém kraji Ivana Adamce, který je poslancem za ODS, zjištění zaskočilo. „Přiznám se, že mě to překvapilo, je to podivné. Je to ale jeho soukromá věc,“ řekl Právu.

Později doplnil, že s Muthsamem o věci mluvil. „Ujistil mě, že to nebylo z jeho hlavy. Ta společnost má asi sto zaměstnanců,“ řekl Právu Adamec. Dodal, že Muthsam je na sněmovní kandidátce ODS na nevolitelném místě.

„Neznáme motivaci, která k tomu dotyčnou společnost vedla, a proto to nemůžeme detailně komentovat,“ vyjádřila se pro Právo mluvčí ODS Jana Havelková. Ke zjištění se nechtěl vyjádřit ani předseda SPO Jan Veleba.

Reklama

Výběr článků

Načítám