Hlavní obsah

Filipiová s Topolánkem nemají plán pro zdravotnictví, naznačil Julínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odvolaný ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) v pořadu Otázky Vávlava Moravce na ČT naznačil, že nástupkyně v úřadu Daniela Filipiová (ODS) nemá jasný plán pro svoji činnost na ministerstvu a nemá jej podle Julínka ani premiér Mirek Topolánek.

Foto: Michael Říhová, Právo

Odvolaný minsitr zdravotnictví Tomáš Julínek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Článek

"Je zjevné, že ministr, který nastupuje do úřadu, musí mít jakýsi plán, a hlavně by ho měl mít premiér. Je třeba dát jasnou zprávu voličům," řekl Julínek.

"Mrzí mě, že to nemělo jasný scénář, i při mém odvolávání, protože bych tomu daleko líp rozumněl. Bylo by jasněji řečeno, v čem má Daniela (Filipiová) lepší možnosti než já," dodal odvolaný ministr.

Nevyjádřil se, zda by chtěl být poradcem nové ministryně. "Filipiová mě ale požádala o schůzku," řekl.

Julínek podle svých slov před odchodem z funkce předá Filipiové protikrizové plány pro zdravotnictví. Rezerva pro takové situace ve výši 15 miliónů korun bude použita pro řešení krize v tomto resortu, uvedl Julínek.

Julínek: Zrušení poplatků přinese dluhy

"Díky poplatkům jsme zastavili plýtvání a udrželi jsme resort e finanční stabilitě," uvedl v pořadu Julínek.

Podle Julínka by se zdravotnictví mohlo v příštím roce kvůli ekonomické krizi dostat do dluhů, pokud by přišlo o peníze z regulačních poplatků či pokud by do něj nezačal další peníze nalévat stát. Mohly by mu chybět miliardy korun. Podle něj se ekonomická krize může na zdravotnictví projevit až s ročním zpožděním.

Pacienti platí od loňska u lékaře a za položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Loni díky nim podle údajů ministerstva do zdravotnictví přiteklo asi pět miliard korun.

Julínek  zdůraznil, že opatření přineslo nejen další finance, ale zabránilo plýtvání léků a nadužívání péče za dalších pět miliard. Peníze se přesměrovaly do drahé léčby vážných chorob. Senát bude nyní projednávat návrh na úplné zrušení poplatků, který ve sněmovně prosadila levice.

Stěžoval si na slabou pozici ve vládě

Pokud by se podle Julínka poplatky odbouraly, musel by znovu začít zdravotnictví dávat finanční injekce stát. Jeho platby zdravotního pojištění za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané by se tak musely zvýšit. Podle Julínka by ale měly zůstat i v příštím roce zmraženy. 

Julínek si stěžoval, že neměl dostatečnou váhu ve vládě pro to, aby prosadil své návrhy. „Nepodařilo se mi vydupat, abych byl členem porady ekonomických ministrů,“ postěžoval si Julínek s tím, že to je historický problém všech ministrů zdravotnictví. 

Kompromis o budoucí podobě poplatků ve zdravotnictví je již věcí budoucí ministryně, řekl Julínek. Upozornil však, jaké dopady budou kompromisní řešení mít. Podle něj zdravotnictví přijde kvůli tomu o miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám