Hlavní obsah

Filipínský prezident Marcos se v Praze setká s Pavlem i Fialou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filipínský prezident Ferdinand Marcos mladší dnes zahajuje svou oficiální návštěvu v Praze, setká se s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou (ODS) i předsedy obou komor parlamentu. V pátek Marcos s Pavlem zahájí Česko-filipínské obchodní fórum v Černínském paláci. Cesta navazuje na Marcosovu návštěvu Německa, kde jednal zejména o vojenské spolupráci.

Foto: Profimedia.cz

Ferdinand Marcos během úterní návštěvy Berlína

Článek

V Berlíně filipínský prezident jednal s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Za oblasti se vzájemným potenciálem pak Marcos označil výcvik filipínských ozbrojených sil, v němž se Německo angažuje už od roku 1974, obranu proti kybernetickým útokům a ochranu pobřeží.

Filipíny a další státy jihovýchodní Asie se již řadu let přou s Čínou o námořní oblasti a ostrovy v Jihočínském moři. Na dotaz médií ohledně společných zbrojních projektů se prezident konkrétně nevyjádřil.

Pavel vyznamenal bývalého amerického prezidenta Clintona

Domácí

Scholzova středolevá vláda se rozhodla snížit svou ekonomickou závislost na Číně a rozšířit partnerství s dalšími asijskými zeměmi.

Ve čtvrtek dopoledne Marcos s manželkou zamíří na Pražský hrad, kde je přivítá český prezidentský pár. Následně se filipínský prezident sejde s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Na odpoledne je naplánováno setkání filipínské hlavy státu s premiérem Petrem Fialou ve Strakově akademii. Státníci spolu jednali už loni v Manile a i dnes budou diskutovat o posílení ekonomické a obranné spolupráce, pracovní migraci či regionální situaci.

V pátek Marcos s Pavlem přednesou úvodní projevy na Česko-filipínském obchodním fóru, které hostí ministerstvo zahraničí v Černínském paláci. Filipínského prezidenta na cestě do Evropy doprovází podnikatelé.

Při incidentu v Jihočínském moři byla poškozena filipínská loď

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám