Hlavní obsah

Fiala: Vláda ještě letos zasáhne, pokud by se rozpočet vyvíjel negativně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by se státní rozpočet vyvíjel negativně, je vláda připravena ještě letos přistoupit k některým úsporným opatřením. Je ale nutné ještě počkat na příští měsíce. Novinářům to ve čtvrtek ve Sněmovně řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala

Článek

Uvedl, že vývoj rozpočtu mu starosti dělá. Dle plánu se podle něj vyvíjí výdajová část rozpočtu.

„Rozpočet letošního roku nám dělá starosti, tak jak se vyvíjí, ale abych mohl říct, zda ho dodržíme a co bude nutné udělat, to musíme počkat na příští měsíce, kdy se teprve propíší do toho rozpočtu příjmy,“ řekl.

Obecně se podle něj podle plánu vyvíjí výdajová stránka rozpočtu. Stát ale ještě potřebuje vidět, jaké bude mít příjmy například z daně právnických osob, z tzv. windfall tax nebo dividend společnosti ČEZ.

Vláda chce příští rok rozpočet s deficitem 270 miliard

Domácí

„Kdyby se rozpočet skutečně vyvíjel negativně, tak jsme připraveni ještě v letošním roce k nějakým úsporným opatřením sáhnout,“ doplnil.

Fiala se ve čtvrtek na pravidelné schůzce setkal s prezidentem Petrem Pavlem. Novinářům řekl, že se kromě výměny na postu ministra zemědělství bavili také o konsolidačním balíčku.

Pavel si podle premiéra uvědomuje nutnost konsolidace veřejných financí i to, že je nutné udělat kroky, které povedou ke zkrocení deficitu státního rozpočtu. S prezidentem se dnes bavil o jednotlivých krocích, jak je vláda navrhla.

Pavel podle Fialy kladl dotazy, setkání označil za velmi rozumnou debatu. Premiér podotkl, že vláda čelí velkému tlaku z různých zájmových skupin. Zopakoval, že je jeho kabinet připraven opravit chyby a technické nedostatky, které mohou v balíčku být. Odmítá ale ustupovat nátlaku.

S prezidentem probrali také schvalování obranné smlouvy s USA, tzv. DCA. „Shodli jsme se na tom, že taková smlouva je pro Českou republiku potřebná, že je to posílení bezpečnosti a obranyschopnosti,“ dodal.

Prvních sto dní ve funkci je Pavel stále na cestách, hlavně s Čaputovou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám