Hlavní obsah

Fiala přivítal v Kramářově vile kancléře Scholze

• Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí přivítal v Praze německého kancléře Olafa Scholze. Ústředním tématem jednání byla energetika a skokově rostoucí ceny elektřiny a plynu v souvislosti s vpádem Ruska na Ukrajinu. Oba se shodli na potřebě nalézt celoevropské řešení.

TK premiéra Petra Fialy a německého kancléře Olafa ScholzeVideo: ČTK

 
Článek

„Shodli jsme se na tom, že je potřeba najít celoevropské řešení pro snížení cen elektřiny, které určitě neodpovídají nákladům na výrobu a dosahují výše, která není přijatelná,“ řekl Fiala. Jeho slova potvrdil i Scholz.

Scholz oplatil Fialovi jeho květnovou návštěvu v Berlíně, kde německá strana oznámila, že bude Česku kompenzovat dodávky techniky poskytnuté Ukrajině. Podle Fialy by první darované tanky měla ČR získat ještě před koncem letošního roku.

Nyní je v souvislosti s energetickou krizí na stole možnost celoevropského řešení, které by umožnilo zkrotit ceny, jež v posledních dnech vystoupaly do rekordní výše.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Fiala (vlevo) s německým kancléřem Olafem Scholzem

Česká republika coby země předsedající Radě EU svolává kvůli energetice jednání Rady ministrů EU pro energetiku, kde se bude snažit nalézt shodu na zastropování cen elektřiny.

Fiala hovořil rovněž o výstavbě německých LNG terminálů. ČR chce na tomto projektu participovat a chce v některém z nich získat kapacitu pro vlastní potřebu.

Scholz v Praze zmínil i potřebu debat o změně jednomyslného rozhodování EU na většinové. Zatímco Fiala se k otázce staví zdrženlivě, podle německého kancléře je třeba tuto debatu otevřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám