Hlavní obsah

Fiala: Na odstranění plotu kolem Českého domu v Moskvě odpovíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika bude reagovat na krok ruské strany, která nechala v Moskvě odstranit část plotu kolem Českého domu. V úterý to uvedl premiér Petr Fiala (ODS), podle něhož nelze tuto záležitost „přejít mlčením“. Věc řeší ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Foto: David Kundrát / CNC, Profimedia.cz

Český dům v Moskvě na archivním snímku

Článek

Podle Fialy bude česká reakce „v souladu s mezinárodními zvyklostmi“. „Není to akt, který bychom mohli přejít mlčením,“ dodal premiér, podle něhož Česká republika „přiměřeným způsobem odpoví“.

Český dům v Moskvě je od ruské invaze na Ukrajinu uzavřen. Podle mezinárodních dohod je však součástí české ambasády. Lipavský v této souvislosti uvedl, že odstranění plotu je narušením českého majetku.

Rusové odstranili v Českém domě v Moskvě plot, Češi se zlobí

Evropa

Z okolí objektu bylo v pondělí odstraněno 19 metrů plotu. Český dům se nachází v centru ruské metropole v blízkosti Rudého náměstí.

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevský byl před dvěma týdny předvolán na ministerstvo, kde mu byl tlumočen odmítavý postoj ČR k ruské agresi vůči Ukrajině. Stalo se tak poté, co ruský prezident Vladimir Putin spolu s dosazenými představiteli Záporožské a Chersonské oblasti a separatistických Doněcké lidové republiky (DNR) a Luhanské lidové republiky (LNR) podepsal smlouvy o jejich přičlenění k Ruské federaci.

Ruský velvyslanec v Praze byl na koberečku kvůli anexi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám