Hlavní obsah

Extrémní počasí zatěžuje včely, mohou se upracovat k smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brzký příchod jara, časté výkyvy teplot a letní počasí na začátku dubna. Klimatické extrémy posledních týdnů nemají dobrý vliv na život včel. V jejich důsledku čelí včelstva nástrahám, které mohou mít negativní vliv na výnos medu. Jeho kvalitu by to ale podle včelaře z Českého středohoří Aleše Pelikána ohrozit nemělo.

LIT Aleš Pelikán kontroluje včelstvaVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

„Vše letos kvete mnohem dříve, než jsme byli zvyklí, řepka téměř o tři týdny, třešně nejméně o čtrnáct dnů. Pro včely je to zátěž. Samozřejmě na to reagují, ale v úlech jsou nyní většinou ještě dlouhověké včely, které se narodily loni v létě, a ty čím více pracují, tak hrozí, že se dříve upracují k smrti, než stačí vychovat novou generaci včel,“ řekl Novinkám a Právu padesátiletý muž z Třebívlic na Litoměřicku, který se včelaření věnuje od svých dvanácti, tedy již osmatřicet let.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Aleš Pelikán při kontrole včelstev.

V reakci na dříve probuzenou přírodu začaly podle něj matky klást ve velkém. „Jenže hrozí, že při vysokých teplotách odkvetou ovocné stromy dříve, než včelstva stačí zesílit, opylit květy a nanosit nektar,“ upozornil Pelikán ve chvíli, kdy teplota vzduchu atakovala letních 25 stupňů. „Na začátek dubna je to extrém,“ připustil. „Každý rok je ale jiný, s výkyvy počasí musí zemědělci počítat,“ dodal smířlivě včelař, který má na různých místech v Českém středohoří zhruba dvě stovky včelstev.

Letní teploty v dubnu je extrém

Časté výkyvy teplot v poledních týdnech nepůsobí podle něj na včely dobře. „Když se v zimě náhle oteplí, tak včely začnou létat a matky klást vajíčka, a jakmile se pak ochladí, včely se zase stáhnou do chumáče a je nebezpečí, že neuhřejí plod,“ přiblížil Pelikán.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Aleš Pelikán zapaluje dýmák, který má včely uklidnit.

Včely mají podle něj zároveň větší spotřebu zásob krmiva. „Tím, že zima byla poměrně teplá, spotřebovaly včely dost zásob, takže než začalo vše kvést, museli někteří včelaři dokrmovat včely, protože hrozilo, že uhynou hladem,“ připomněl Pelikán s vysvětlením, že čím více včely na podzim a v zimě plodí, tím mají větší spotřebu zásob. „Optimální proto je, když teploty vzduchu nekolísají, drží se kolem nuly nebo lehce pod nulou, ale setrvale. Stálé teploty jsou pro včely ideální,“ dodal.

Med zdraží. Řada včelařů přišla o včelstva

Domácí

Medu může být méně

Dalším problémem podle něj může být, že vše kvete dříve než obvykle, ale den je pro včely ještě krátký. „Znamená to pro ně, že mohou vyletovat kratší dobu, a tím pádem přinesou méně nektaru. A až bude den delší, bude už vše odkvetlé,“ upozornil zkušený včelař.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Včelař Aleš Pelikán při kontrole včelstev.

To může mít podle něj vliv na výnos letošního medu. „Může ho být méně,“ připustil Pelikán. Záležet prý bude na vývoji počasí v příštích dnech a jak postupně pokvetou další plodiny jako akát nebo lípa.

„Zatím to není žádná katastrofa. Dosavadní přínosy nejsou velké, ale další snůšky mohou být dobré. Uvidíme, kolik toho včely nanosí. Zatím je to věštění,“ poznamenal a ujistil, že všechny popsané neduhy, se kterými se včely musí kvůli brzkému příchodu jara potýkat, by neměly mít vliv na kvalitu letošního medu. „Nepředpokládám to,“ podotkl vlastník několika zlatých medailí v každoroční soutěži Český med.

V půli týdne teploty prudce spadnou

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám