Hlavní obsah

Exšéf věznice je čistý a chce odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský městský soud ve středu definitivně očistil někdejšího dlouholetého ředitele pražské ruzyňské věznice Ivana Horáka, viněného původně z korupce a zneužití pravomoci v souvislosti s údajnou pomocí jednomu z vězňů.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ředitel ruzyňské vazební věznice Ivan Horák u soudu.

Článek

Odvolací senát zamítl od­volání státního zástupce proti prosincovému zprošťujícímu rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 6 a pravomocně tak potvrdil, že se Horák ničeho nezákonného nedopustil. Už původní soud loni konstatoval, že bývalý šéf ruzyňského kriminálu byl obětí policejní provokace. Zproštění se dočkal i druhý z obžalovaných mužů, který měl hrát v případu prostředníka. Horák se nyní bude domáhat po státu veřejné omluvy a finanční satisfakce za „pošpinění“ svého jména.

„Mohu potvrdit, že usnesením odvolacího soudu z 29. března bylo odvolání státního zástupce proti rozsudku soudu prvního stupně ve věci Ivana Horáka zamítnuto jako nedůvodné. Odvolací soud neshledal, že by napadený rozsudek nebo řízení, které mu předcházelo, byly zatíženy vadami, které mu vytýkalo podané odvolání,“ sdělil Právu mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Agresivní žena napadla záchranáře na Náchodsku. Ve vězení může strávit pět let

Krimi

Horáka vinil státní zástupce, že si nechal slíbit úplatek v podobě sponzorského daru pro fotbalový klub ve Lhotě na Kladensku, který vede. Údajně mělo jít o částku v řádech desítek tisíc korun, přičemž první záloha činila dvacet tisíc.

Soud potvrdil provokaci

Peníze měl podle žalobce Horák dostat za to, že zařídí přesun jednoho odsouzené­ho ze znojemské věznice do své Vazební věznice Ruzyně. A tam by mu pak vydal kladné hodnocení k žádosti odsouzeného o podmíněné propuštění z výkonu trestu.

Zavraždil jim syna, z odškodného nezaplatil nic

Krimi

Ještě předtím, než mělo dojít k přesunu odsouzeného, si jej Horák podle obžaloby prostřednictvím své asistentky v prosinci 2017 nezákonně prolustroval ve vězeňském informačním systému.

První záloha za tuto akci činila dvacet tisíc korun, z nichž pět tisíc si měl nechat prostředník jako odměnu a náhradu svých výdajů, zbylé peníze po­dle žalobce mířily k Horákovi. Druhý z obžalovaných mužů tuto částku údajně skutečně v lednu 2018 převzal, ale řediteli věznice už ji nestačil předat. Horák totiž celou akci utnul a následně skončil ve funkci.

Po Polčákovi se vzdala odměny za odškodné po vrbětických výbuších i právní kancelář

Domácí

Stalo se tak v tichosti na konci ledna 2018, kdy Horák víceméně nedobrovolně rezignoval na svůj post a zároveň odešel po sedmatřiceti letech ve státních službách do důchodu.

Odvolací senát nyní podle Horákova obhájce Bronislava Šeráka potvrdil mínění obvodního soudu, že se v kauze jednalo o policejní provokaci ze strany vyšetřovatelů Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Pracovníci GIBS podle něj instruovali tři bývalé odsouzené, kteří spolu v minulosti seděli za mřížemi, aby se pokusili uplatit Horáka za přemístění vězně ze Znojma do Ruzyně a za jeho následné podmínečné propuštění.

Mafra musí Marešové zaplatit 700 tisíc za informování o jejím stíhání

Krimi

„Soud konstatoval, že k předání finančních prostředků řediteli věznice nedošlo a že bylo prokázáno, že ani o žádný úplatek nežádal. A víceméně podotkl, že jediným logickým závěrem byl zájem GIBS vyprovokovat osoby ke spáchání tohoto trestného činu, protože osoba, která měla být za úplatu přemístěna do Ruzyně, o tom ani nevěděla, ani o to nežádala a ten vězeň ani neměl důvod žádat o přesun,“ řekl Právu Šerák. Doplnil, že odvolací senát odmítl veškeré výtky státního zástupce.

Sám Horák vinu od počátku odmítal, celá kauza byla podle něj vyrobena na objednávku a byla jakousi pomstou za dřívější postup jeho věznice v kauze kolem bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty. Toho policie zadržela v květnu 2017 a soud jej tehdy poslal do vazby právě na Ruzyni.

Soud snížil klíčovému svědkovi proti Rittigovi odškodné za stíhání

Krimi

Tam však nepobyl ani tři dny a Horák kvůli špatnému zdravotnímu stavu bývalého šéfa FAČR rozhodl o jeho převozu do brněnské vězeňské nemocnice. Jenže pražští vrchní žalobci požadovali, aby Pelta skončil ve vězení v Litoměřicích. Dostali se tak s Horákem do ostrého sporu a on míní, že pak proti němu GIBS rozjela kampaň. Nynější verdikt bere jako satisfakci.

„V první řadě omluva“

„Jsem opravdu moc šťastný, že je absolutní konec, že se potvrdila moje slova a fakta, která jsem uváděl, a také nezávislost justice,“ uvedl Horák. Případ se ho prý dotkl jak pracovně, tak i v osobní rovině, a to po celé tři roky od okamžiku obvinění v dubnu 2019 až po nynější rozsudek.

Rath se může na jaře do vězení na půl roku vrátit

Krimi

„Po sedmatřiceti letech ve státní službě cítím obrovskou společenskou újmu, hodně mě to pošpinilo,“ poznamenal Horák. Chce se poradit s obhájcem ohledně dalších kroků. „V první řadě bych chtěl nějakou omluvu a uhradit zpět moje poměrně značné náklady, které jsem v té věci měl,“ nastínil Horák. Jeho advokát dodal, že klient by chtěl žádat po ministerstvu spravedlnosti uplatnění náhrady škody a nemajetkové újmy. „Bude žádat odškodné v řádech statisíců,“ upřesnil Šerák.

Reklama

Výběr článků

Načítám