Hlavní obsah

Exšéf armádní rozvědky nečekaně změnil obor. Staví pro děti centrum Šmoulíkov

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Býval dlouholetým vysokým důstojníkem české armády, opakovaně vedl zahraniční mise, šéfoval roky Vojenskému zpravodajství a také krátce Správě státních hmotných rezerv. Teď se ale generál Ondrej Páleník (50) rozhodl pro naprosto odlišný a pro mnohé nečekaný obor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ondrej Páleník, dříve šéf Vojenského zpravodajství, dnes předseda Správy státních hmotných rezerv

Článek

Jako podnikatel začal se společníkem stavět v Prostějově dětské zábavní centrum Šmoulíkov, které chce už počátkem února otevřít pro veřejnost.

„Jedna část je velká sestava dětského hracího centra o 280 metrech čtverečních plných prolézaček, skluzavek a podobných věcí, a to částečně s motivem šmoulů. Druhou částí pak bude i laser aréna. Obojí máme spojené s kavárnou a občerstvením a zastřešené v budově bývalého supermarketu v nákupní pasáži Anděl,“ řekl Právu Páleník.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Takže jsou tam hezká jména jako anděl a šmoulové. Jsme všichni v tom Prostějově takoví romantici,“ řekl jeden z bývalých mocných mužů české armády.

Doplnil, že do projektu investoval odhadem několik miliónů korun. Vstupné hodlá držet v rámci cen obvyklých v podobných centrech. V samotném Prostějově půjde podle něj ale o vůbec první takové dětské středisko.

První kolo soudu vyhrál

Páleník se kromě vojenské kariéry dostal do povědomí veřejnosti i v rámci tzv. kauzy Nagyová, kde je se dvěma bývalými kolegy z Vojenského zpravodajství obžalován z toho, že na popud někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové) nechali sledovat několik civilních osob včetně tehdejší manželky předsedy vlády Radky Nečasové.

Obvodní soud pro Prahu 1 ale letos v květnu Páleníka i ostatní stíhané obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby zatím nepravomocně zprostil, případ však bude ještě kvůli odvolání státních zástupců řešit nadřízený odvolací Městský soud v Praze.

Společníkem bývalý náměstek ČD

Na dotaz Práva, jak se bývalý vysoký armádní činitel a zároveň exšéf tajné služby dostal k dětskému centru, Páleník odpověděl, že rovněž přes děti, tentokrát vlastní. Jeho syn totiž v minulosti chodil do školy s dcerou druhého realizátora projektu, která by měla následně být jednou z vedoucích centra.

To leží na pozemku v obytné části Prostějova, který má Páleník s kolegou v podnájmu. Ve firmě Šmoulíkov, s. r. o., je jak polovičním vlastníkem, tak jednatelem, což prý ostatně bude hlavní náplní jeho budoucí práce, tedy starat se o provoz společnosti.

„Nepředpokládám, že bych někde u vchodu trhal lístky, budu to organizovat a bdít nad tím. Chtěl jsem jít do byznysu, který bude rozdávat radost pro všechny a nedělat žádné zbytečné starosti či kontroverze,“ řekl Páleník.

Nezajímavý ale není ani jeho společník, který rovněž v minulosti působil ve vysoké funkci ve státní správě.

Je jím místní podnikatel ve stavebnictví Milan Matzenauer (65), který v minulosti působil jako náměstek generálního ředitele Českých drah pro správu majetku. Z funkce byl ale údajně kvůli nesrovnalostem právě s majetkem v listopadu 2011 odvolán.

Matzenauer se také dlouhá léta pohyboval v českém tenisu, ať už jako jeden ze zakládajících členů nejsilnějšího zdejšího klubu z Prostějova, či jako předseda výkonného výboru Českého tenisového svazu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám