Hlavní obsah

Epidemie chřipky začíná, oteplení pomůže jejímu šíření

Aktualizováno

Výskyt respiračních onemocnění v České republice i nadále stoupá a odborníci hovoří o začátku epidemie. Prozatím má podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) chřipku 1729 lidí na 100 000 obyvatel. O epidemii lékaři hovoří od 2000 nemocných na výše uvedený počet lidí. Nejčastěji jsou nemocné děti a mladí lidé.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"V České republice začíná chřipková epidemie. V tuto chvíli se ještě nejedná o celoplošné postižení, ale spíše o lokální až regionální ohniska epidemie," uvedl Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

Nejrozšířenějším virem je kmen takzvané prasečí chřipky H1N1, z níž se stává běžný sezónní typ.  "Pandemická nebo takzvaně prasečí, mexická, H1N1 (chřipka), tak ta jak v České republice, tak v Evropě je dominantním původcem, vyskytuje se tedy ve velké části případů," uvedl epidemiolog. Zároveň ale upozornil, že lidé, kteří se před sezonou nechali očkovat proti chřipce, jsou chráněni i proti tomuto typu chřipky.

Nemocnost je rozdílná i v jednotlivých regionech. Největší výskyt respiračních chorob je v Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Některé nemocnice v nejpostiženějších oblastech již zakázaly návštěvy a uzavřeny jsou také některé školy.

Virům se daří v teplotách lehce nad nulou

V souvislosti s oteplením, které meteorologové očekávají v příštích dnech, se dá předpokládat, že se chřipkový virus bude šířit rychleji než v nynějším mrazivém počasí.

Teploty pod bodem mrazu sice viry nezahubí, nicméně znesnadňují šíření kapénkových infekcí. Virům způsobujícím chřipku se daří nejvíce ve vlhkém a chladném prostředí. Ideální je pro ně teplota kolem pěti stupňů nad nulou.

Šíření chřipky naopak mohou zbrzdit jarní prázdniny, které v některých okresech začínají již příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám