Hlavní obsah

Ekonomickými poradci Pavla se mohou stát Bezděk i Nerudová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastupující prezident Petr Pavel sestavuje tým odborníků, kteří mu budou radit i v klíčových ekonomických tématech. Mezi možnými poradci jsou hlavně ti, kteří mu radili už v předvolební kampani.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad, ilustrační foto.

Článek

Pavel už loni v létě prohlásil, že by byl rád, kdyby s ním jeho poradci spolupracovali i do budoucna. V předvolebních debatách se na experty opakovaně v ekonomických otázkách odkazoval.

Pavlův „poradní tým proti krizi“ vedl bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Ten ale deníku E15 před pár dny řekl, že poradcem prezidenta „určitě nebude“. Dalším členem týmu byl pak třeba i hlavní ekonom Deloitte David Marek. Ten své případné angažmá na Hradě nevylučuje.

Mezi hlavní poradce Pavla dosud patřil i partner konzultantské společnosti OGResearch David Vávra. Hlavně v oblasti důchodového systému pak Pavlovi radí Vladimír Bezděk, předseda představenstva v investiční společnosti AVANT, který dříve řídil slovenskou pojišťovnu Generali a pojišťovnu ČSOB. Vedl také v letech 2004–2005 a 2010 důchodové komise. Bezděk Hospodářským novinám sdělil, že pokud bude zájem, rád poradenskou roli na Hradě přijme.

Spekuluje se i o poradní roli pro neúspěšnou prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou, bývalou rektorku Mendelovy univerzity a šéfku tzv. komise pro spravedlivé důchody zřízené exministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD).

Pavel má doložit obvinění směrem k Zemanovi a jeho úřadu, zní z Hradu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám