Hlavní obsah

Ekologická auta mají mít speciální značku

Právo, Jiří Novotný

Řidiči ekologických motorových vozidel dostanou zřejmě už od letošního podzimu možnost pořídit si speciální registrační značku. Pro všechny motoristy pak začne platit změna ve vytváření záchranářské uličky pro sanitky a hasiče. Vyplývá to z vládního návrhu novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, který v pátek Sněmovna schválila ve třetím čtení, když proti byl jen jediný ze 114 přítomných poslanců.

Foto: Novinky

Ministr dopravy Dan Ťok.

Článek

„Tato speciální značka nebude od běžné espézetky barevně odlišena, zůstane tedy černobílá. Vždy však bude začínat písmeny E a L. Žádost o její vydání bude vlastník elektromobilu podával při registraci vozidla na úřadě obce s rozšířenou působností. A pokud už vlastní běžnou registrační značku, prostě tabulky vrátí a zdarma dostane nové, ekologické,“ řekl Právu poslanec Martin Kolovratník (ANO).

Vozidla s ekologickou značkou nebudou zřejmě v budoucnu muset mít dálniční známku a zvýhodněn pro ně bude i vjezd do městských center.

Přitvrdí postih za stočení tachometru

Změna ve vytváření záchranářské uličky se bude týkat komunikací se třemi a více pruhy. Řidiče, který to poruší, bude čekat pokuta až 2500 korun.

Jak informoval ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), prvořadým cílem novely je implementovat do české legislativy unijní směrnici o činnosti stanic technické kontroly a měření emisí.

Především se zruší dosavadní zákaz propojení měření emisí s autoservisy nebo s prodejci vozidel. Novela má také ztížit podvodné stáčení počtu ujetých kilometrů.

Reklama

Související články

Při koupi ojetiny lze snadno naletět

Přes růst platů zůstává pořízení nového auta pro nemálo rodin příliš drahou záležitostí. Dávají proto přednost koupi ojetého vozu, ať už v autobazaru, či přes...

Výběr článků

Načítám