Hlavní obsah

Dvě sněhové oázy nedaleko Ostravy lákají stovky lyžařů, hlavně děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco některá podhorská zimní střediska v České republice kvůli tajícímu sněhu musí omezovat provoz, obyvatelé Ostravy mají i mezi svátky k dispozici hned dva příměstské lyžařské areály. Jak Vaňkův kopec v osadě Zátiší, tak příměstský areál Skalka mezi městskou částí Poruba a Vřesinou sice mají sjezdovky dlouhé jen několik stovek metrů, ale i to se počítá.

Lyžování na okraji OstravyVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

V aktuálních podmínkách, kdy rtuť teploměru stoupá nad deset stupňů Celsia, je provoz dvou lyžařských areálů fenoménem, o jakém si mohou obyvatelé jiných velkých měst v Česku nechat jen zdát. Do obou areálů přišly i ve středu stovky lidí.

Hlavně pro rodiny s dětmi

„Dnes je zájem enormní. V lyžařské škole máme devět instruktorů a všichni jsou vytížení,“ pochvaloval si ve středu v poledne zaměstnanec areálu Vaňkův kopec Michal Drozdek.

Dodal, že s ohledem na délku hlavní sjezdovky, která měří 600 metrů, je areál využíván zejména rodinami s dětmi.

„Kupodivu k nám jezdí lidé nejenom z Ostravy, ale i z dalších měst. Teď tady dokonce máme lidi až z Prahy, kteří přijeli do Ostravy na prázdniny a při té příležitosti si vyjeli k nám zalyžovat,“ dodal Drozdek.

Foto: Aleš Honus

Skalka Family Park ve středu

Ještě blíže to je z Ostravy do dalšího lyžařského areálu Skalka Family Park, kam se autem z centra Ostravy dostanete i za patnáct minut.

„Anebo za deset minut pěšky z tramvajové zastávky u koupaliště. Toho využívají hlavně maminky s malými dětmi,“ řekla mluvčí areálu na Skalce Tereza Torčíková.

Provoz zde byl spuštěn už v první polovině prosince. „Sezona je prozatím o něco lepší než ta minulá, kdy jsme bojovali s vysokými teplotami,“ dodala.

Přesto není návštěvnost stále taková, jak by si v lyžařském areálu přáli.

„Hodně pomohlo, když v polovině prosince napadlo hodně sněhu. Hned jsme toho využili a spustili jsme všechny atrakce, i když dostupnost v té době byla kvůli sněhové kalamitě složitá. Od té doby se to snažíme udržet díky zasněžování,“ dodala Torčíková.

Zásadní novinkou z poslední doby je podle ní speciální technologie Snowfactory, která dokáže vyrábět sníh i při aktuálních teplotách.

Foto: Aleš Honus

Lyžařská školička na Skalce

V areálu Skalka je nyní v provozu nejen hlavní sjezdovka, ale samozřejmě i dětské vleky, které jsou hojně využívány pro individuální výuku, o kterou se starají lyžařští instruktoři.

„Od ledna tady přibydou i lyžařské výcviky pro mateřské a základní školy, hlavně z Ostravy. Ty budou fungovat od ledna až do poloviny března, a to jak v dopoledních, tak odpoledních hodinách,“ dodala Torčíková.

Ceny nezvedli

Dobrou zprávou je, že provozovatelé obou lyžařských středisek u Ostravy s příchodem nové sezony nezdražovali.

„Ceny zůstaly na úplně stejné úrovni jako v minulé sezoně,“ řekl Michal Drozdek z areálu Vaňkův kopec. Stejně se rozhodli ceny zachovat i ve Skalka Family Parku, kde u některých tarifů dokonce došlo i ke snížení ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám