Hlavní obsah

Dvě procenta HDP na obranu již v roce 2024, plánuje Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda by podle premiéra Petra Fialy (ODS) chtěla dávat dvě procenta HDP na obranu již v roce 2024. Původní plán počítá s naplněním tohoto závazku vůči NATO v roce 2025. Fiala to uvedl po čtvrtečním jednání s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová s premiérem Petrem Fialou (oba ODS)

Článek

„Obrana je naší prioritou i vzhledem k tomu, co se děje,“ konstatoval Fiala. „Chceme tento náš závazek urychlit. Ano, je to ambiciózní,“ připustil premiér.

Nejde podle něj o snadný krok nejen kvůli rozpočtu, který by se musel poměrně razantně navýšit, ale i kvůli kapacitám ministerstva obrany. „Musíme být nachystáni, abychom ty prostředky využili,“ dodal Fiala.

Černochová zmínila personální poddimenzovanost resortu a to nejen v souvislosti s akvizicemi a jejich rychlostí.

Česká armáda dostane od USA osm vrtulníků zdarma

Domácí

Fiala s ministryní jednal rovněž o pomoci Ukrajině, která bude pokračovat. Odeslaná technika za zhruba 3,8 miliardy korun je ČR ze strany spojenců kompenzována. Černochová zdůraznila, že pomoc Ukrajině nijak neohrožuje obranyschopnost ČR.

„My už jsme teď v plusu z toho, co jsme na Ukrajinu poslali a  co jsme od našich spojenců dostali,“ konstatovala ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám