Hlavní obsah

Dva vlky zachytily fotopasti na Plzeňsku. Dávejte si pozor na psy, varují myslivci místní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobřany

Fotopasti zachytily nedaleko Dobřan na jižním Plzeňsku dva vlky obecné. Informaci Novinkám potvrdil hospodář tamějšího mysliveckého spolku Miloslav Lohr. Zvířata se pohybovala v lesích Vysoká a Šlovický vrch.

Foto: myslivecký spolek Dobřany

Fotopast zachytila vlka obecného nedaleko Dobřan na jižním Plzeňsku.

Článek

Myslivci varovali místní obyvatele, aby si dávali pozor na své čtyřnohé miláčky. „Žádáme občany, aby své pejsky drželi při procházkách v lesích vždy na vodítku a nenechávali je volně pohybovat. Zároveň je prosíme, aby se při pohybu v lesích drželi hlavních páteřních cest a cyklostezek,“ uvedl Lohr.

Vlci se objevili už 19. dubna. „Od začátku jsme věděli, že jsou dva. Ale bohužel jeden záznam kolega z fotopasti vymazal. Proto máme zdokumentovaného jednom jednoho,“ sdělil.

Snímky následně konzultoval s kolegy z Krušných hor, kde šelmy žijí. „A ti nám jednoznačně potvrdili, že jde o vlky,“ doplnil Lohr. Není ale jasné, jestli se jedná o pár, nebo samostatné jedince.

„Strach z vlků je uměle udržován pohádkou o Červené Karkulce.“ Ministerstvo zrušilo rozhodnutí umožňující jejich odstřel

Domácí

V honitbě o velikosti zhruba 2000 hektarů mají myslivci desítky fotopastí. Záznam z půlky dubna je zatím jediný dostupný. „Vlci tudy mohli jen proběhnout a zmizet. To nevíme. I tak jsme pro jistotu chtěli obyvatele informovat,“ vysvětlil. Žádnou strženou zvěř dosud nenašli.

Lohr řekl, že šelmy se pohybovaly také nedaleko v okolí Holýšova. V Brdech pak jejich výskyt potvrdili odborníci z Agentury ochrany a přírody krajiny ČR.

Podle nich vlci v tuzemsku žijí hlavně v pohraničí. Smečky tvoří tři až osm jedinců, většinou jde o rodiče a jejich mláďata. Velikost teritoria se liší podle množství potravy. Ve střední Evropě je možné počítat s rozlohou 200 až 300 kilometrů čtverečních. Kořistí se stávají srnci, jeleni, prasata, ale také hospodářská zvířata.

Starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany) zmínil, že kromě vlků žijí v místních lesích ještě čtyři rysi. Lohr upřesnil, že jde opět o Vysokou a Šlovický vrch, dále oblast směrem k letišti Líně. „Loni jsme dokonce na sněhu viděli stopy rysího mláděte,“ uzavřel hospodář.

Vlci strhli sedm ovcí na Tachovsku, potvrdili přírodovědci

Domácí

Výběr článků

Načítám