Hlavní obsah

Vlci strhli sedm ovcí na Tachovsku, potvrdili přírodovědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachovsko

Chovatel v Českém lese na Tachovsku přišel o sedm ovcí. Přírodovědci Novinkám potvrdili, že zvířata strhli vlci. O případ se zajímá také Státní veterinární správa Plzeňského kraje.

Foto: Hnutí Duha

Vlk obecný

Článek

K útoku došlo už minulý týden ve čtvrtek. „Měli jsme nahlášené napadení sedmi hospodářských zvířat. Kolegyně vyjela na místo a zjistila, že za útokem stojí skutečně vlci. Odpovídala tomu zranění ovcí,“ sdělil ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO Český les Tomáš Peckert.

Doplnil, že vlci loví zpravidla ve smečce. Jejich skus je velmi silný, takže rozdrtí i ty největší kosti. Kořist má většinou potrhaný krk, rozervané břicho a hrudník, také sežrané vnitřnosti. Typická jsou rozdrcená a překousaná žebra, což psi nedokážou.

Chovatel z Tachovska už v minulosti podobnou situaci zažil. „Nebylo to poprvé. Teď byl nějakou dobu klid. Stádo má zabezpečené, opatření dělá. Ale tohle byla souhra nešťastných náhod, protože zrovna neměl plot pod napětím. Proto si ani nenárokoval náhradu škody,“ vysvětlil Peckert.

Lov vlků kvůli ovcím není řešením, ukázal rozbor situace na Slovensku

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám