Hlavní obsah

Dva Češi vezli v jediné dodávce 49 ilegálních migrantů do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V otřesných podmínkách pašovali dva Češi do Německa početnou skupinu ilegálních migrantů. V dodávce s úložným prostorem o velikosti 7,5 metru čtverečních se tísnilo 49 dehydrovaných lidí, z toho 20 dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podle deníku Bild, který o případu informoval, šlo o životu nebezpečný převoz, který údajně započal ve Slovinsku. Policii na podezřelé auto upozornil v úterý někdo z místních občanů.

Zásahová jednotka okamžitě vyrazila a zastavila dodávku na poli severně od Žitavy u saské obce Oberseifersdorf. Když policisté otevřeli dveře ložné plochy, pohled dovnitř jim vyrazil dech.

V dodávce se mačkalo téměř pět desítek Syřanů a Turků. Zatímco muži stáli, ženy a děti ležely na podlaze. Takto byli na cestě ve třicetistupňovém vedru dvanáct hodin, přičemž byli zamčeni.

Vytrhali těsnění, aby měli vzduch

„Předpokládáme, že transport započal ve Slovinsku. Přepravovaní lidé vytrhali gumová těsnění, aby měli lepší přístup k čerstvému vzduchu. Pro dvanáctihodinovou jízdu měli navíc k dispozici jen 4,5 litru vody,“ řekl mluvčí tamní policie Alfred Klaner.

Přepravovaní lidé byli podle něj viditelně vyčerpaní. Policisté jim ihned poskytli pitnou vodu a přivolali i zdravotnickou pomoc. Řidič a jeho spolujezdec, Češi ve věku 27 a 32 let, byli okamžitě zatčeni a čekali na rozhodnutí o vzetí do vazby.

U spolujezdce našla policie podle listu Sächsische Zeitung nůž zvaný „motýlek“ a teleskopický obušek, což jsou zbraně, které jsou v Německu zakázané.

Policisté poté dopravili migranty na služebnu, aby zjistili jejich totožnost. Běženci nato požádali o azyl a skončili ve sběrném zařízení.

Podle deníku Bild jsou saští policisté v permanentní pohotovosti, aby bránili ilegální migraci na hranici s Českem a Polskem. Situace je prý dramatická a počty migrantů alarmující.

Sasko i další spolkové země už dlouhou dobu požadují obnovení hraničních kontrol, spolkové ministerstvo vnitra s tím ale nesouhlasí.

Nestíháme chytat ilegální migranty, bije na poplach Sasko

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám