Hlavní obsah

Duši neprodám: Náhradní matky za peníze propůjčují svá těla k porodu dětí neplodným párům

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Ožehavé téma náhradních matek se rozhodla otevřít scenáristka Eva Tomanová v dokumentu s názvem Duši neprodám. Objeví se v něm tři ženy, které za finanční kompenzaci propůjčily svá těla k tomu, aby odnosily a porodily bezdětným párům děti. Bez právního rámce a na hraně zákona.

Duši neprodám: Náhradní matky za peníze propůjčují svá těla k porodu dětí cizím lidemVideo: Novinky

 
Článek

Neplodné páry si službami náhradních matek plní své sny. Jenže tato „obchodní transakce“ je založena pouze na důvěře mezi zájemci a biologickou matkou. „Podle nového občanského zákoníku platí totéž co podle zákona o rodině. Matkou je ta žena, která dítě porodila,” řekla pro Novinky advokátka Klára Samková. České rodinné právo je podle jejích slov mimořádně neflexibilní. ”A bohužel se zdá, že vyřešení této právní problematiky vůbec není na pořadu dne,“ dodala.

Matky si podle jejích slov nesmí za tento akt vzít žádnou finanční odměnu, kromě kompenzace za jídlo a náklady spojenými s porodem. Odevzdání novorozeněte biologickým rodičům se řeší obecnými pravidly o adopci, kdy se rodička vzdá veškerých práv na dítě a biologičtí rodiče dítě osvojí.

Foto: archiv České televize

Peníze vs. rizika

„Ony za to dostávají finanční kompenzaci, která bych řekla, že není vysoká, když si vezmeme, do jakých rizik jdou. Mohou tam být velká zdravotní rizika. Ta částka se pohybuje okolo 250 až 300 tisíc,“ tvrdí scenáristka Eva Tomanová s tím, že tyto ženy jsou většinou ve finanční tísni.

V dokumentu jsou představeny příběhy tří žen. V jednom z nich biologické matce miminko nakonec zůstane, protože rodina, která si dítě „objednala“ je nefunkční, proto o něj svede právní bitvu. Druhá matka zase porodí holčičku, u níž lékaři diagnostikují Downův syndrom. Biologičtí rodiče jsou na vážkách, zda si takové dítě nechat.

Psychické újmy

Těhotenství je pro ženu náročné nejen fyzicky, ale i psychicky, proto není výjimkou, když náhradní matka skončí v péči odborníka. „Pro takovou ženu to může být velké trauma. V devátém měsíci se mezi matkou a dítětem tvoří silný vztah. Pokud to dítě je následně odebráno a umístěno do jiné rodiny, tak biologická matka může velmi strádat,“ říká psychoterapeut Dan Lísa. Vše záleží podle jeho slov na psychické kondici ženy, a jak umí zvládnout zátěž. Některé ovšem potřebují pomoc psychologa.

Přestože neexistuje žádná statistika, ze které by vyplynulo, kolik dětí se náhradním matkám narodí, Tomanová tvrdí, že jich je kolem stovky. Kontroverzní dokument Duši neprodám odvysílá Česká televize 22. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám