Hlavní obsah

Dříve postupně zanikající židovský hřbitov je dnes historickým parkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Bylo to místo opuštěné a určené k zapomenutí. Uprostřed zástavby rodinných domů, jejichž stavebníci ho brali jako zdroj stavebního materiálu do základů. Teď se změnilo v jednu z pamětihodností Břeclavi. Židovský hřbitov nedaleko centra.

Foto: Město Břeclav, Právo

Brigádníkům úklid židovského hřbitova zpestří výklad historičky Aleny Káňové. V pozadí dominantní Kuffnerova hrobka

Článek

Jak uvádějí pamětníci a znalci historie, nejeden náhrobek ze hřbitova skončil v základech okolních domů. Náhrobky zemřelých pomohly snížit náklady na stavbu, ušetřily část betonu. Od devadesátých let minulého století se datuje snaha o zachování památky někdejších generací židovské komunity.

Hřbitov se dočkal úpravy náhrobků, zbavení náletových dřevin a obnovy cest, takže se stal místem pro procházky, spojené s poznáváním zaniklého osídlení města.

Na úklidu se podílejí mladí

Aby to platilo i dál, potřebuje hřbitov pravidelnou péči. „Letos je tomu patnáct let, co se na údržbě židovského hřbitova v Břeclavi začali pravidelně podílet mladí Břeclavané. V roce 2009 započaly dobrovolnické práce, jejichž cílem je udržet stovky let staré náhrobky v dobrém stavu,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková.

„Tehdy pomáhali s vytrháním plevele, který tvořil především břečťan, břeclavští skauti. V průběhu let se při dobrovolnických akcích vystřídalo mnoho žáků břeclavských základních a středních škol,“ řekla historička Alena Káňová, která péčí koordinuje.

Po důkladné očistě potřebuje místo pravidelnou péči. „Náhrobky je zapotřebí dvakrát ročně zbavit břečťanu. Pokud bychom o ně nepečovali, za několik let by břečťan náhrobky opět pohltil a pomalu jejich strukturu likvidoval,“ doplnila Káňová. Dvě desítky pomocníků z místních škol zvládnou vyklidit hřbitov za půl dne.

Brigádu doplní výklad historie

„Některé udržovací práce mají na starosti technické služby města, na čištění náhrobků od břečťanu se roky podílejí místní skauti a školáci, kteří navíc přímo na místě dostanou od paní Káňové, odbornice na židovství v Břeclavi, výklad o historii města, spjaté s významnými židovskými rodinami. Kromě toho, že společně pomohou pečovat o součást historie Břeclavi, má tak akce i edukativní podtext,“ řekl starosta Svatopluk Pěček (ANO).

Opravený je rovněž nejvýznamnější bod hřbitova, hrobka rodiny Kuffnerů. Stejně tak se dočkal obnovy i plot hřbitova a jako poslední je na seznamu rekonstruovaných staveb obřadní síň židovského hřbitova. Její obnova ukončila desetiletí chátrání, řemeslníci přitom museli znovu vytvořit i zřícenou vnitřní výzdobu. Premiéru plánuje radnice na příští měsíc za účasti hostů z Izraele.

Foto: Město Břeclav, Právo

Základem péče o židovský hřbitov je likvidovat rostoucí břečťan

Reklama

Výběr článků

Načítám