Hlavní obsah

Dřevorubci začnou co nevidět kácet na Šumavě, ochránci jsou ve střehu

– Modrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, ch

Dřevorubci se vrátili do šumavské lokality Na Ztraceném a co nevidět by měli začít s kácením stromů napadených kůrovcem. Zatím z nich pouze loupají kůru. Informoval o tom Radiožurnál. Podle něj už se na místo chystají ochránci přírody, aby stejně jako loni těžbu blokovali.

Foto: Právo

Obyvatelé šumavských obcí loni vyjádřili podporu lesníkům a policii, která zasahovala proti ekologickým aktivistům.

Článek

„Je možno říci, že toto datum se blíží každou hodinou. Každý si spočítá, že ten čas nastal,“ řekl Radiožurnálu šéf Národního parku Jan Stráský, který se údajně již dvakrát tajně sešel se zástupci blokádníků a starostou Modravy s cílem zabránit protestům.

To však pravděpodobně nebude jednoduché. Po loňské rozsáhlé protestní akci již letos ze strany ochranářů padají slova o další blokádě. Tvrdí, že současná správa parku cíleně usiluje o vytěžení lesa, ten by ale podle nich měl zůstat nedotčený bez ohledu na rozsáhlou kůrovcovou kalamitu.

Správa Národního parku má v plánu v problematické lokalitě, která částečně zasahuje do nejpřísněji chráněné zóny, vykácet čtyři tisíce stromů.

Bude se kácet

"Od začátku minulého týdne loupeme stromy na stojato, což je sice metoda k životnímu prostředí šetrná, ale velmi nákladná. Momentálně je na Modravě označeno více než tisíc stromů, které je nezbytné asanovat. Očekáváme, že v současném teplém období se kůrovec bude šířit dál, bude nalítávat do dalších stromů,“ hodnotil ve středu ráno situaci u Modravy mluvčí Správy NPŠ Pavel Pechoušek.

Podle něj není možné všechny napadené stromy oloupat. "Určitě část lokality Na Ztraceném budeme asanovat klasickou metodou, tedy kácením. Jaký to ale bude poměr - kolik stromů se bude muset pokácet a kolik odkornit nastojato, není v tuto chvíli jasné,“ konstatoval Pechoušek. Upřesnil, že Na Ztraceném jsou nyní tři party dřevorubců, kteří zatím na stojato odkornili asi stovku stromů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám