Hlavní obsah

Dozorčí rada DPP bude volit nového člena představenstva

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) bude v úterý odpoledne volit nového člena představenstva. O pozici se uchází slovenský manažer Matej Augustín, kterého navrhne klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). ČTK to v pondělí sdělila mluvčí klubu Šárka Kuželová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo dopravního podniku

Článek

Členové dozorčí rady za Prahu Sobě a Piráty volbu nepodpoří. Augustín v minulosti vedl slovenskou státní železniční společnost Cargo Slovakia a působil i jako hlavní státní poradce na slovenském úřadu vlády.

"Hlasování pravděpodobně bude navrženo, za nás jako zástupce Prahy Sobě v dozorčí radě ale stále platí, že pana Augustína do funkce nepodpoříme," napsal ČTK náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), který je zároveň předsedou dozorčí rady.

Odmítavě se k nominaci staví i Piráti. "Piráti do funkce v představenstvu DPP nepodpoří nikoho, kdo neprošel otevřeným výběrovým řízením," uvedla šéfka poradců primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Martina Vacková.

Miliardové ztráty 

Server Ekonomický deník upozornil na fakt, že podle slovenských médií dovedl Augustín státní společnost Cargo Slovakia do ztráty 127 milionů eur (3,24 miliardy Kč) a firmě hrozil krach. Jeho působení ve společnosti zmínil pro server Seznam Zprávy jako zdroj pochybností i primátor Hřib.

MHD v Praze čekají změny: prodloužené intervaly i další vyhrazené pruhy

Domácí

Předsedou představenstva DPP je nyní jeho šéf Petr Witowski, místopředsedou je dopravní ředitel firmy Ladislav Urbánek a členy personální ředitel Jiří Špička a technický ředitel pro povrchovou dopravu Jan Šurovský. Jedno místo je neobsazené. V případě zvolení by Augustín zřejmě měl na starosti ekonomický úsek.

DPP je největší městskou firmou a zaměstnává téměř 11.000 lidí. Provozuje metro, tramvaje, autobusy a lanovku. Praha jeho provoz ročně dotuje více než deseti miliardami korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám