Hlavní obsah

Doupě bezdomovců, inspirace umělců. Ikonický plzeňský pavlačák půjde k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kdysi v něm dost možná našli azyl uprchlíci. Ne z Ukrajiny, ale ze Sudet. Vybydleli ho bezdomovci, vyzdobili streetartoví umělci. Teď je tady konečná. Známý plzeňský pavlačový dům na Jateční ulici zřejmě nepřežije tento rok, ustoupí projektu nové silnice.

Známý plzeňský pavlačák na Jateční ulici čeká zřejmě už letos demolice.Video: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

„Do měsíce bychom měli mít demoliční výměr,“ řekl Novinkám Miroslav Blabol, ředitel plzeňského Ředitelství silnic a dálnic. „Pak vypíšeme soutěž na vlastní demolici - tu chceme zahájit na podzim a dokončit na jaře příštího roku,“ dodal. Cena nebude malá, odhady se pohybují kolem padesáti milionů korun. „Nejde jen o pavlačový dům, ale o celý blok ohraničený ulicemi Jateční, Doubravecká a Duchcovská,“ připomněl Blabol.

Stát tady počítá s dalším úsekem strategického východního plzeňského okruhu - ten propojí slovanský dálniční přivaděč se Severním Předměstím, a tedy s výpadovkami na Most a Karlovy Vary. Zatím je hotová část od sídliště Bolevec k Berounce. Navazující etapa k Rokycanské ulici podél Jateční se má ovšem začít stavět až v roce 2028.

Tak proč ten spěch? Dům je už léta vyklizený, vchody zazděné. „Budova je ale i tak neustále atakována. Má narušenou statiku, nechceme, aby se tam něco stalo, na její demolici jsme domluvení s městem,“ konstatoval Blabol.

Foto: Ivan Blažek

Boční stěnu „baráku na odstřel“ vyzdobil v roce 2022 známý český streetartový umělec Chemis.

Pro Tomáše Soukupa (ANO), starostu příslušné plzeňské čtvrti Doubravka, je to už druhá dobrá zpráva podobného ražení. Před několika dny začala nedaleko likvidace ohyzdného monstra Carimex, černé stavby u Rokycanské ulice. „A pokud bude letos zahájena také demolice domu na Jateční, tak se zbavíme obou bolístek našeho obvodu,“ podotkl starosta.

1 + WC

Je to dobrá zpráva i pro odborníky? „To je strašně relativní,“ reagoval plzeňský architekt Petr Domanický a dodal: „Škoda je každé hodnoty, ale bohužel zanikají i větší, než je tato. Kdyby ten dům byl v původním stavu, byl by určitě i dnes zajímavý. Jenže to není.“

Čtyřpodlažní protáhlý barák s pavlačemi po obou stranách byl asi nejviditelnějším výsledkem sociálních předválečných snah plzeňské radnice v této lokalitě. „Projektoval se za první republiky, stavěl po Mnichovu a dokončený byl až za protektorátu, někdy v létě 1939,“ připomněl Domanický.

Uvnitř bylo čtyřiašedesát bytů, většinou s jednou místností. Ale s vlastním záchodem. Díky systému pavlačí si objekt vystačil jen s jedním centrálním schodištěm. „Je možné, že byl využitý pro české uprchlíky ze zabraných Sudet,“ podotkl Domanický. V sousedním rohovém domě byla školka, nechyběla hospoda, obchod. Celá kolonie ale doplatila na blízkost seřaďovacího nádraží bombardovaného v roce 1945.

Bezpečný domov

Opuštěný blok si vyhlédli v uplynulých dvou letech pořadatelé plzeňského streetartového festivalu Wallz.

Foto: Ivan Blažek

Rohový dům s výtvorem od italského umělce Mattia Campa Dall’Orto.

Rohový dům minulý rok vyšperkoval italský umělec Mattio Campo Dall’Orto, pavlačák o rok dříve zkrášlil český kumštýř, který si říká Chemis. Na průčelí vytvořil realistický obraz spícího romského dítěte. „Symbolizuje to, co dům kdysi poskytoval - bezpečný domov,“ sdělil Chemis. To, že jeho dílo půjde brzy k zemi i s celou budovou, ho nemrzí. „Věděl jsem to, šel jsem do toho s tím, že za čas dojde na bourání,“ uzavřel Chemis.

Skleněné peklo brzy potáhne k čertu. Začne demolice největší černé stavby v Plzni

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám