Hlavní obsah

Dotace neziskovek budou víceleté, peníze dostanou dříve

– Praha

Financování neziskových organizací z dotací by v budoucnu mělo být víceleté, ne jen na jeden rok jako nyní. Neziskovky, které poskytují nezbytné služby, by mohly získat smlouvy o dlouhodobé spolupráci. Vyplývá to z návrhu státní politiky vůči nestátním neziskovým organizacím do roku 2020, který kabinet při nočním jednání schválil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Podle ministra Jiřího Dienstbiera, který zákon předložil, je působení neziskovek v mnoha oblastech nenahraditelné. Poskytují služby, které od nich stát nakupuje. Podle materiálu by organizace měly mít rovnoprávné postavení s ostatními poskytovateli. Neziskové organizace zatím žádají o dotace každý rok. Nemají jistotu, zda je pro příštích 12 měsíců dostanou a budou moci ve své činnosti pokračovat.

Jedním ze způsobů, jak se dají potíže překlenout, je podle materiálu uzavírání víceletých smluv o dlouhodobé spolupráci. S vybranými organizacemi by je podepsal příslušný resort. Staly by se jeho strategickým partnerem.

Neziskové organizace by také měly v budoucnu dostat dotace nejpozději do konce prvního čtvrtletí. Nyní totiž často pracují dlouhé měsíce na projektu bez finančního krytí, i když jim úřady podporu schválily.

V roce 2006 stát vyplatil neziskovým organizacím dotace 5,57 miliardy korun, v roce 2013 to bylo 7,01 miliardy. Téměř polovinu peněz rozdělilo ministerstvo školství, víc než třetinu resort práce a sociálních věcí. Kraje v roce 2006 poskytly 1,93 miliardy, předloni pak 1,69 miliardy. Od obcí neziskovky získaly v roce 2007 celkem 3,17 miliardy a předloni 3,26 miliardy. Další prostředky plynuly ze státních fondů, z EU či z fondů norských, z darů jednotlivců i firem či ze sbírek.

Neziskový sektor vytváří zhruba 0,6 procenta HDP, a to bez dobrovolnické práce. Po jejím započítání je to přes 0,7 procenta. Dobrovolníci tvoří téměř čtyři pětiny pracovních sil v neziskových organizacích. Ročně odpracují kolem 45 miliónů hodin. V roce 2012 to představovalo 5,5 miliardy korun.  Zaměstnávaly přes 54 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám