Hlavní obsah

Dotace na byty pro uprchlíky netáhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce srpna ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) přijalo 160 žádostí od měst a obcí na rekonstrukce bytů a ubytoven v programu Ukrajina za zhruba 208 milionů korun. Zájem výrazně zaostal za očekáváním, protože k dispozici je 900 milionů. Ministerstvo proto prodloužilo lhůtu pro přijímání žádostí do konce září. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby se ale dotace tak, jak je nastavená, nezřídka nevyplatí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Dosud bylo požádáno o zhruba 208 milionů korun. Žadatelé využijí dotaci převážně na stavební úpravy nebo provedení údržby stávajících bytů nebo stavebních úprav ke změně užívání z nebytových prostorů na byt,“ řekl Právu mluvčí MMR Vilém Frček. Cílem programu je v první řadě rozšířit kapacity bydlení pro válečné uprchlíky, opravené prostory ale poté zůstanou obcím pro potřeby sociálního bydlení.

Nejvíce žádostí z jihu Čech

Nejvíce žádostí o dotace přišlo z Jihočeského kraje, celkem 31. Následovaly obce a města z Moravskoslezského kraje s 19 žádostmi, více než deset žádostí dorazilo ještě ze Středočeského a Libereckého kraje, z dalších krajů pak méně.

Stát chystá další kotlíkové dotace

Ekonomika

Původně kraje podle MMR avizovaly, že by využily až několik miliard korun. V praxi ale byl zájem slabší kvůli vývoji ekonomické situace i podmínkám programu.

Dotace při opravě bytů hradí 85 procent nákladů, ovšem naráží na limit 150 tisíc korun na osobu dle kapacity. Takže třeba u bytu s kapacitou pět osob to je 750 tisíc korun. Peníze lze použít jen na byty, které byly aktuálně neobyvatelné, nebo na přestavbu z nebytových prostor či výstavbu modulárních domů.

Dotace se při přestavbě nevyužívaných prostor nevyplatila
Martin Kuba

Některé dotázané obce uvedly, že své obecní byty pravidelně opravují, proto dotaci nemohly efektivně využít. „Ta dotace byla nastavena na nějakou kritickou situaci, a jak jsem se bavil s ostatními hejtmany, nakonec by se jim i při přestavbě nevyužívaných prostor nevyplatila, protože uznatelné náklady byly daleko nižší než 85 procent,“ popsal Právu šéf Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

V Ostravě 83 bytů

Situace na jihu Čech s ubytováním uprchlíků nebyla tak kritická, aby musela města a obce přestavovat nevyužívané objekty, které sloužily předtím jinému účelu. Například České Budějovice nebo Tábor měly volné zrekonstruované byty.

Jedním z měst ze severu Moravy a Slezska, která o peníze z programu Ukrajina – rozšíření ubytovacích kapacit požádala, je Ostrava. „Statutární město předložilo celkem devět žádostí o podporu. Jedná se o projekty realizované ve spolupráci města a osmi městských obvodů. Celkem se jedná o 83 bytů rozložených napříč městskými obvody,“ popsala mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Stovky Ukrajinců pochodovaly Prahou, aby poděkovaly Česku za podporu

Domácí

Podle ní tak v Ostravě využívají příležitost obnovit i dlouhodobě nevyužívaný bytový fond, aby jej později nabídli jako standardní nájemní byty třeba samoživitelkám či seniorům. Plzeň postupně rekonstruuje dvanáct bytů pro ukrajinské uprchlíky. „Někteří už se do nového zázemí nastěhovali. Všechny prostory budou hotové nejpozději na podzim,“ nastínil ekonomický náměstek primátora David Šlouf (ODS). Opravy vyjdou na necelých devět milionů korun, přičemž dotace od ministerstva pro místní rozvoj bude až šestimilionová.

O dotace si požádal také například Liberec.

Méně se dotace využívají na opravy ubytoven, kde je jednak nižší limit dotace 40 tisíc na osobu dle kapacity. Jak naznačil nedávno ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), některé obce s opravami ubytoven váhaly v obavě, aby jim potom „centrálním plánovačem“ nebyl přidělen určitý počet uprchlíků, i když tak stát nepostupoval. Jinde ale starostové k opravám ubytoven přikročili.

Reklama

Výběr článků

Načítám