Hlavní obsah

Dostálová už zase čeká obrovský boom v sociálních bytech, tentokrát na jaře

Novinky, Renáta Bohuslavová

Poté, co ministerstvo pro místní rozvoj zjistilo, že dotace na sociální byty jsou debakl, mění podmínky. Ministryně Klára Dostálová (za ANO) ve čtvrtek řekla, že očekává obrovský boom ve výstavbě příští rok na jaře. Původně ale slibovala, že první byty se začnou stavět už v září. Žádostí o dotaci dodnes na resort doputovalo pouhých jedenáct a o úvěr tři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Článek

„Myslím, že to nebyla chyba nastavení podmínek. Za to, že nemají obce nachystané projekty, nemůžeme. Máme cca deset projektů, které se začnou realizovat. Ale největší boom čekáme na jaře,” řekl Novinkám na čtvrteční snídani Dostálová.

Během setkání s novináři dále vysvětlovala, že resort přistoupil ke změně podmínek projektu Výstavba, ze kterého si obce mohou žádat o peníze na stavbu sociálních bytů. A to právě po jednáních se starosty obcí, kteří měli k podmínkám řadu výhrad.

Vládní dotace na sociální byty jsou debakl. Jsou tak přísné, že na ně obce kašlou

Domácí

Ta nejvýraznější se podle Dostálové týká změny v deficitu nízkého příjmu. Obce musí byt totiž držet jako sociální dvacet let a bojí se, že nebudou mít dost lidí s nízkými příjmy.

Zatímco doteď o sociální byt mohli žádat jen lidé s 1,6násobkem životního minima, nyní se koeficient změní. Bude se počítat z průměrné mzdy. Na sociální byt tak dosáhnou lidé, kteří mají příjem 0,7–0,8násobek průměrné mzdy.

„Což znamená jednočlenná domácnost mající příjem cca kolem 23 tisíc korun. Potenciál tím bude daleko větší,” dodává ministryně.

Nejen novostavby, ale i rekonstrukce

Další změnou bude podle ní to, že dotace na byty se nebudou týkat jen stavby na zelené louce, ale nově bude moct obec žádat peníze i jen na přestavbu či nástavbu a rekonstrukci chátrajících budov ve vlastnictví obce.

„Obrovský požadavek ze strany obcí jsou zchátralé budovy. Obce nechtějí peníze na nové pozemky. Tak to jsme tam přidali,” uvedla ministryně.

Horší než Kamerun. Ve vyřízení stavebního povolení ČR klesla na 157. místo

Ekonomika

Odmítla také kritiku, že když se rodině životní úroveň zvýší, musí sociální byt opustit. Lidé podle ní byt opustit nemusí, ale přesunou se do kategorie dostupného bydlení a cena se jim zvýší podle tržního nájmu. Obec musí následně vygenerovat nový byt v kategorii sociální.

„Když ze sociálního bytu obec udělá dostupný, tak kdekoliv jinde v obci prohlásí jiný volný byt za sociální, aby sloužil potřebné cílové skupině. Pokud na to čerpala stoprocentní dotaci od státu, tak musí byt zajistit,” doplnila Dostálová.

Obec takový byt musí držet nejméně 20 let. Pokud nemá sociálně slabší skupinu, může ho na rok pronajmout komukoliv jinému, ale po roce opět musí dostat šanci někdo s nízkým příjmem.

Reklama

Výběr článků

Načítám