Hlavní obsah

Dostálová nedorazila do debaty na ČT

Novinky, jas

Nedělní diskusi v pořadu Otázky Václava Moravce narušila absence jednoho z pozvaných hostů. Původně avizovaná ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) chyběla. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek tak diskutoval pouze s dalším z hostů, kterým byl šéf české pobočky neziskové organizace Transparency International David Ondráčka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Článek

Podle vyjádření resortu měla ministryni v pátek postihnout „hlasová indispozice“. ČT tedy podle vysvětlení Moravce požádala, zda by mohl přijít stanovisko ANO k vládním programům hájit někdo jiný. Resort prý ale adekvátní náhradu nesehnal, a proto zůstalo jedno místo ve studiu prázdné.

Jak moderátor připomněl, diskusi v tomto složení domlouvala televize již od května, přičemž předchozích pět navržených termínů se ministryni nehodilo a shodnout se podařilo až na šestém. Ani ten ale nakonec nevyšel.

Debata se vedla například o programech, které vláda připravila na podporu ekonomiky. Ondráčka kritizoval personální situaci na některých ministerstvech, kde podle něj chybějí schopní lidé a některé resorty jsou „v rozkladu”, což se v době koronakrize projevilo.

Úroveň vládnutí ze strany kabinetu označil v nadsázce za „velký špatný”.

Nezaměstnanost skokově vzroste

Kalousek je proti tomu, aby se prodlužoval program Antivirus B, díky němuž mají zajištěn příjem i lidé, jejichž pracovní místa již ve skutečnosti neexistují.

V rámci programu přispívá stát na mzdy zaměstnanců při omezení výroby a služeb kvůli výpadku pracovníků a surovin či kvůli poklesu poptávky, a to ve výši 60 procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Program se týká podle Kalouska téměř tři čtvrtě milionu lidí a po jeho ukončení je třeba počítat se skokovým nárůstem nezaměstnanosti až na hodnoty kolem osmi či deseti procent. V červnu byla nezaměstnanost na úrovni 3,7 procenta.

Prodloužení programu do konce roku odmítl Kalousek s tím, že jde nejen o 40 miliard korun z rozpočtu, ale i o dotčené zaměstnance, kteří nemají jasno, jaká bude jejich budoucnost a zda si mají hledat jiné místo.

Za prodloužení do konce roku se zasazují odbory a roli může hrát i říjnový termín krajských voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám