Hlavní obsah

Dörfla předsedou Vrchního soudu v Praze jmenuji, řekl Zeman

– Praha

Prezident Miloš Zeman jmenuje Luboše Dörfla předsedou Vrchního soudu v Praze. Návrh na jeho jmenování má na stole od října. Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov řekl, že se dozvěděl, že druhý kandidát Jan Sváček, který nebyl komisí vybrán, už na funkci neaspiruje. Deník Právo ve středu uvedl, že Zeman preferuje právě Sváčka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Dörfl by měl soud řídit od Nového roku.

„Vzhledem k tomu, že pan doktor Sváček nyní prohlásil, že neaspiruje na tuto funkci, budu samozřejmě pan doktora Dörfla jmenovat,” řekl Zeman.

Právo ve středu uvedlo, že se Zeman zdráhá Dörfla jmenovat, protože prefereuje Sváčka a doufal, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová mu nabídne jméno jak Sváčka tak Dörfla. To se ale nestalo, Benešová navrhla pouze Dörfla a jeho jméno schválila i vláda.

Zeman brzdí jmenování šéfa Vrchního soudu v Praze, ale Sváček funkci nechce

Domácí

Sváček Právu řekl, že „Ta situace je mi velmi nepříjemná. Strašně to komplikuje chod vrchního soudu, proto bychom byli rádi, kdyby to bylo do konce roku,” řekl Sváček.

Právo uvedlo, že Zemanovo otálení vyvolalo v justici pnutí. „Ještě to není tak, že bychom říkali, že se už teď děje něco špatného. Na druhou stranu máme zkušenost s otálením se jmenováními z pozice prezidenta republiky, takže situaci pozorně sledujeme, jestli předseda bude jmenován, nebo ne,” uvedla prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám