Hlavní obsah

Dopravu v Česku komplikuje mráz a sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silničáři v sobotu ve většině krajů České republiky varovali, aby řidiči jezdili mimořádně opatrně, protože zemi sevřel mráz a v řadě oblastí hustě sněží. Sníh v sobotu dopoledne padal na západě Česka a jeho přívaly čekají během dne a noci na severu Moravy.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení sněhu v pražských ulicích

Článek

Silnice v Praze jsou po další sněhové nadílce a mrazivé noci s opatrností sjízdné, všechny hlavní dopravní tepny silničáři ošetřili chemickým posypem, jen místy leží sněhová břečka. Doprava v metropoli je dopoledne poměrně klidná.

V Plzeňském a Karlovarském kraji sněžení ustává, jen místy jsou sněhové přeháňky, kvůli nimž je horší viditelnost. Sněžení se podepsalo i na stavu dálnice D5, kde dopoledne ležely místy zbytky sněhu po pluhování. Teploty v obou krajích klesly k mínus dvaceti stupňům. Na Šumavě je ujetá vrstva sněhu i na silnici první třídy mezi Javornou a Gerlovou Hutí. Na Tachovsku a Stříbrsku může být na některých silnicích první třídy zledovatělá vrstva sněhu místy s vyjetými kolejemi.

Podle sdělení silničářů ale páteřní tepna D1 je zcela sjízdná, i na Vysočině je suchá a vymrzlá. Sjízdnost dalších silnic na Vysočině ale ztěžuje rozbředlý nebo ujetý sníh, krajští silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. V noci se v kraji stalo několik dopravních nehod.

Podle meteorologů byl k ránu na Vysočině desetistupňový mráz. Mrznout bude i přes den a občas se mohou vyskytovat další sněhové přeháňky.

Sever sevřel mráz

Zbytky sněhu ale leží na rychlostní komunikaci R10 vedoucí z Prahy do Liberce. Na severu Čech stále místy sněží, hlavně v horských oblastech. Motoristé, kteří míří do lyžařských středisek, by neměli na silnice vůbec vyjíždět, pokud nemají automobily vybaveny zimními pneumatikami a s sebou řetězy.

Zatímco v Ústeckém kraji se ráno pohybovaly teploty do 13 stupňů pod nulou, v Libereckém klesají místy až k minus 19 stupňům. Na Jizerce v Jizerských horách klesly v noci teploty až na 23 stupňů pod bod mrazu. Kvůli mrazivému počasí se snižuje účinnost chemického posypu a silnice namrzají.

V Krkonoších v noci napadly dva centimetru sněhu. Motoristé musejí počítat s ujetou vrstvou sněhu na silnicích. Zvýšená opatrnost při jízdě platí pro všechny výše položené oblasti na východě Čech.

Hlavní tahy ve východních Čechách jsou většinou mokré, ale bez sněhu. Silničáři pouze upozorňují na úseky silnice I/11 v regionu Lanškrouna a Červené vody, kde zůstává ujetá vrstva sněhu.

Dopravu ve středních Čechách komplikuje na řadě míst uježděná vrstva sněhu na vozovce. S uježděným sněhem se řidiči potýkají hlavně na Benešovsku, Berounsku a Rakovnicku, vrstva nového sněhu ztěžuje jízdu na Kladensku. Hlavní tahy většinou pokrývají zbytky sněhu po pluhování nebo rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Teploty v kraji se pohybují od minus 16 do minus osmi stupňů Celsia.

Na severu Moravy bude hustě sněžit

Moravskoslezští silničáři varují řidiče, aby hlavně během dnešního večera a noci na neděli byli opatrní a věnovali řízení dostatečnou pozornost. V regionu má totiž začít hustě sněžit a sněžení by mělo přetrvávat i během noci. Teploty se v regionu pohybují až okolo minus 12 stupňů Celsia.

Dopravu v Olomouckém kraji místy komplikuje ujetá vrstva sněhu. Řidiči by měli být opatrní zejména ve vyšších polohách a v horských oblastech na Jesenicku. Teplota v kraji se pohybuje od minus devíti do minus 15 stupňů Celsia.

Ve Zlínském kraji se objevuje námraza, hrozí na Vsetínsku. Silnice ve vyšších polohách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na komunikacích druhých a třetích tříd v horských oblastech leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám