Hlavní obsah

Dopravu na Třinecku zpomalil happening za stavbu nové silnice

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravu na mezinárodní silnici I/11 na Třinecku zpomaloval ve čtvrtek happening. Pořádaly ho obce, které leží na trase staré přetížené silnice, a firmy z regionu. Chtěly tak upozornit na naléhavost výstavby nové komunikace a připomenout vládní sliby, podle nichž nová silnice od Třanovic, přes Oldřichovice, Vendryni do Bystřice měla být hotova v roce 2012. Příští rok se však ani nezačne stavět.

Happening proti přetížené silnici na TřineckuVideo: Anna Bortlíčková, Právo

 
Článek

Organizátoři akce, která v kritickém úseku dopravního tahu na Slovensko mezi Třincem a Vendryní začala kolem půl druhé odpoledne, zastavovali auta, řidiči dostávali informační letáky, bagety a nealkoholické pivo. Akce trvala asi hodinu a půl.

Starostka Třince tlačí na ministerstvo

Podle starostky Třince Věry Palkovské (NK) má akce vyburcovat ministerstvo dopravy a další kompetentní instituce k činu.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Aktéři se řidičům omlouvají za komplikace a rozdávají jim letáky a nealkoholické pivo.

„Nechceme řidiče naštvat, ale žádáme o pomoc, aby se mohlo konečně začít stavět,“ uvedla Palkovská, která dříve nátlakové akce odmítala. „Dosud jsme se snažili lidi přesvědčovat, že pokud není stavba připravena, nemá smysl nic takového dělat. Nyní je situace úplně jiná. Příprava pětikilometrového úseku mezi Oldřichovicemi a Bystřicí je totiž téměř u konce,“ řekla.

Poukázala, že se jedná o nejkritičtější úsek, jím projíždí až 27 tisíc aut denně, přitom neexistuje alternativa pro objízdnou trasu na Slovensko. „Dochází tam k častým nehodám, je neúnosná smogová situace a při dopravních zácpách neprojedou auta záchranných složek,“ popsala. „Chceme, aby se začalo stavět nejpozději v roce 2013,“ zdůraznila Palkovská.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Aktéři se řidičům omlouvají za komplikace a rozdávají jim letáky a nealkoholické pivo.

Starostové o novou silnici usilují už léta. Na naléhavost urychlené výstavby nové silnice upozorňují opakovaně i zástupci podnikatelské sféry. „Je nejvyšší čas to řešit a co nejdříve začít stavět,“ řekl Právu prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš. Zástupci podnikatelské sféry i starostové připomínají, že vláda se v usnesení v roce 2006, kdy lákala do Nošovic na Frýdecko-Místecku automobilku Hyundai, zavázala, že výstavba přeložky silnice I/11 v úseku Třanovice – Bystřice začne v roce 2009 a ukončena bude v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám