Hlavní obsah

Dopisový maraton na podporu disidentů. Zapojit se může každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopisový maraton Amnesty International má za cíl podpořit vězněné odpůrce nedemokratických režimů. Miliony lidí po celém světě posílají dopisy státním autoritám nebo přímo do věznic. Zapojit se může každý.

Foto: Amnesty International

Dopisový maraton Amnesty International podporuje politické vězně po celém světě.

Článek

Jak uvedla Šárka Sladká z Amnesty International, jedná se o největší dopisovou akci na světě, jejímž principem je vytvořit tlak na státy, které porušují lidská práva, a to prostřednictvím ručně psaných dopisů, jež zaplaví kanceláře prezidentů, ministrů a dalších mocných lidí, kteří mají potenciál změnit situaci k lepšímu.

„Je možné posílat i tzv. solidární dopisy vězněným lidem, je to taková morální vzpruha a nějaký signál, že na daného vězně myslí celý svět. A tyto dopisy mají potenciál změnit situaci vězněných k lepšímu, protože když do vězení začnou přicházet stovky tisíc dopisů, tak vedení věznice a dozorci to nemohou ignorovat a nemohou si dovolit toho vězně např. mučit a zlepšují se vězeňské podmínky,“ dodala.

Zdůraznila také, jak dopisy do vězení ulehčovaly tíživou situaci československým disidentům, například bývalému prezidentu Václavu Havlovi. V 80. letech přišlo na 30 tisíc dopisů ročně na pomoc tuzemskému disentu.

Akce se koná v České republice po jedenácté, již počtvrté se zapojí poslanci a letos poprvé také Senát.

„Bělorusy v tom nenecháme”

V Poslanecké sněmovně akci zaštiťuje její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Na tiskové konferenci vystoupila společně s dalšími poslankyněmi z řad vznikající vládní koalice, čímž demonstrovaly podporu akce svými poslaneckými kluby.

Pekarová Adamová připomněla, že v úterý byl běloruský disident Sjarhej Cichanouský odsouzen k 18 letům vězení. „Když jsem měla příležitost setkat se s jeho ženou, Svjatlanou Cichanouskou, tak jsem jí jasně deklarovala, že v tom Bělorusy nenecháme, že jim chceme pomáhat,“ prohlásila s tím, že problém zavírání politických odpůrců je celosvětový a tato akce může pomoci.

Poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) upozornila na to, že se v rámci dopisového maratonu dozvěděla o případech, kdy byli zadrženi a uvězněni i nezletilí, např. patnáctiletá dívka z Eritree nebo šestnáctiletý chlapec z Běloruska.

V loňském roce se napsalo 5 milionů dopisů celosvětově a 8 tisíc v České republice.

Na webu Amnesty International si můžete přečíst příběhy vybraných disidentů a podpořit je dopisem.

Reklama

Výběr článků

Načítám