Hlavní obsah

Dopad radaru na životní prostředí projednají experti

Právo, ČTK, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kapitola o dopadech stavby radaru na životní prostředí si vyžádá další expertní jednání. Při jednání s vyjednavačem USA Johnem Roodem o umístění radaru v ČR to řekl první náměstek diplomacie ČR Tomáš Pojar.

Článek

Jak řekl, doufal, že smlouva bude ještě týž den hotova, ale zatím se podařilo odstranit jen polovinu nevyřešených otázek, přičemž často jde jen o slova či odstavce, o nichž se však jedná „celé hodiny“.

Pojar potvrdil, že základna bude odebírat proud z normální rozvodné sítě a Američané za něj budou platit a mít své záložní dieselagregáty. V pátek byly na pořadu i otázky velení a řízení radaru v širším kontextu NATO, uvedl Pojar.

Rood na otázku Práva, zda dohoda ponechává otevřené dveře k modalitám pro verifikaci radaru třetími zeměmi, reagoval odvolávkou na listopadové ujednání o principu ukládajícímu oběma stranám umožňovat návštěvy, pokaždé však s výslovným souhlasem ČR. Podle Pojara se bude otázka inspekcí ještě dál řešit.

Pojar dodal, že ve třetí smlouvě mezi ministerstvy zahraničí (ta nebude podléhat schválení parlamentu a ratifikaci prezidentem ) byla potvrzena účast českých subjektů na výstavbě, provozu a zásobování radarové základny USA. Rood i Pojar přitom odmítli jít do podrobností: český diplomat uvedl jako konkrétní příklad projednávaného detailu aranžmá přítomnosti českého vojenského zástupce na základně, jemuž bude např. vyčleněna samostatná místnost a vymezen způsob pohybu v objektu.

Sněmovna stanovila podmínky ke štítu

Sněmovna reprezentantů Kongresu USA stanovila ve středu podmínky pro realizaci systému raketové obrany v Česku a Polsku. Dodatkem k zákonu o výdajích pro války v Iráku a Afghánistánu,  si vymínila, že obě zmíněné země musejí dát konečný souhlas k jakékoli dohodě s USA, zakázala vynaložit  peníze na štít, dokud Pentagon nepotvrdí jeho funkčnost a  vyžádala si nezávislou zprávu k projektu a jeho alternativy. Zákon ještě samostatně projedná Senát, horní komora Kongresu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám