Hlavní obsah

Domov důchodců v Rudné skolila salmonelóza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RUDNÁ U PRAHY

Třetina obyvatel domova důchodců v Rudné a několik zaměstnanců onemocnělo salmonelózou. Původ nemoci zatím hygienici neznají, čeká se na rozbor odebraných vzorků. Domov je od čtvrtka až do odvolání v karanténě. Potvrdili to zástupci domova a krajského úřadu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pracovnice muzea v stylovém kimonu dohlížela, jak soutěžící dokázali pomocí hůlek sníst v miskách připravenou rýži.

Článek

Na onemocnění jako první upozornil mluvčí středočeského krajského úřadu Martin Krafl, podle něhož dosud neznámou střevní nemoc dostalo 18 z 55 obyvatel domova a také sedm zaměstnanců. Tři osoby skončily na infekčním oddělení v pražské nemocnici Bulovka.

"Krajská hygienická stanice analyzuje příslušné odběry a jejich výsledky budou známy v tomto týdnu. Podle nich bude také rozhodnuto o případném pokračování či ukončení karantény," řekl Krafl. Ředitelka domova Ivana Šimková ale vzápětí upřesnila, že dnes již dostala zprávu, že v domově vypukla salmonelóza. Není podle ní jisté, u kolika lidí se nakonec tato nemoc prokáže.

Hygienici podle ní odebrali vzorky všem obyvatelům i zaměstnancům a objevili salmonelózu také u jedné zaměstnankyně, která neměla žádné průvodní znaky onemocnění. Ostatní postižení trpěli především průjmy a horečkami.

Ředitelka domova netuší, z čeho onemocnění mohlo vzniknout. Vyjádření krajské hygienické stanice, která dala podnět k vyhlášení karantény, se zatím nepodařilo získat. Domov důchodců je v provozu teprve od letošního dubna. Jeho obyvatelé se stravují v místní jídelně.

Reklama

Výběr článků

Načítám