Hlavní obsah

Driftující řidiči u Macochy léta po nocích šikanují obyvatele Moravského krasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilémovice

Přijíždějí po setmění, někdy až kolem půlnoci nebo ještě později. Může jít o řidiče až 30 aut, kteří se scházejí na parkovišti u slavné propasti Macocha v centru Moravského krasu na Blanensku. Pak, bez ohledu na pozdní noční hodinu i na to, že se nacházejí v jedné z přírodně nejcennějších lokalit Česka, driftují.

Parkoviště u propasti Macocha v CHKO Moravský kras. Stopy po pneumatikách driftujících aut.Video: Vladimír Klepáč, Novinky

 
Článek

Úpění pneumatik jejich aut je slyšet na kilometry daleko. Tento stav trvá už léta. Nikdo si s ním neumí poradit. Proti bezohledným řidičům vyžívajícím se v testování technických možností svých vozidel jsou bezbranní policisté i členové stráže přírody.

Ve Vilémovicích, tedy přímo v centru krasu, proto nelze v létě spát u otevřených oken.

Kvílení gum se nese kilometry daleko

„Řešením je parkoviště na noc uzavírat závorou. Marně vysvětluju spoluobčanům, že z pozice starosty proti řidičům nic nesvedu. Požádali jsme o pomoc ministra životního prostředí Petra Hladíka,“ uvedl starosta Vilémovic František Kala.

Driftování je obrovský problém, musíme jej vyřešit.
Petr Hladík, ministr životního prostředí

Hladík Novinkám řekl, že věc chce mít vyřešenou v řádu týdnů. Správu jeskyní ČR, která parkoviště provozuje, pověřil, aby mu navrhla technické řešení. „Driftování je obrovský problém, musíme to vyřešit,“ zdůraznil ministr.

Parkoviště u propasti Macocha, tedy nedaleko jejího horního můstku, leží přímo v lese. Ze všech stran je kryto hustou hradbou mohutných stromů. Je přes 200 metrů dlouhé a v létě, tedy v turistické sezoně, pojme stovky aut a desítky autobusů.

Foto: novinky.cz

V podstatě celé parkoviště u Macochy je plné takovýchto stop po pneumatikách.

Je to dokonale rovná plocha. Čáry od pneumatik jsou v podstatě všude. Na asfaltu vytvářejí podivnou kresbu. Zatímco v létě praská parkoviště ve švech, od podzimu až do jara je prázdné, což je ideální na noční schůzky.

Leží na kopečku a zvuk z této plochy se proto nese daleko. Driftování je slyšet nejen ve zhruba dva kilometry vzdálených Vilémovicích.

V pět kilometrů vzdálených Jedovnicích budí kvílení pneumatik přímo vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Dominika France. „Všichni víme, co se děje, ale prokázat řidičům toto jednání je téměř nemožné,“ uvedl.

Bezmocná policie i ochranáři

Na místo byla několikrát vyslána policie. „Řidiči mají hlídku dole pod kopcem. Přijíždějící policisty vidí z dálky. Když policisté dorazí na parkoviště, najdou jen partu hulících lidí, popíjejících energeťáky. Zkontrolují jim doklady, stav vozidel, a protože nikdo nebyl chycen při činu, tím vše končí,“ uvedl Kala.

Ochranáři to mají ještě složitější. Pokud by řidiče chytili při driftování, musí jim prokázat, že ruší konkrétní zvěř. Až pak jim mohou napařit pokutu.

Foto: archiv Petra Hladíka, novinky.cz

Ministr životního prostředí Petr Hladík (uprostřed) při nedávné návštěvě jeskyní Moravského krasu.

Franc zdůraznil, že drtivá většina turistů je slušných. Právě proto je ochranáři nechtějí nijak omezovat v jejich toulkách a ve využívání parkoviště ležícího doslova na strategickém místě.

„Na druhé straně nám opravu po všech těchto problémech nezbude nic jiného než prostě od večera do rána celý prostor uzamykat. Je to velká škoda. Stačí se jen chovat slušně. Problém se ale opakuje léta a musí už definitivně skončit,“ dodal vedoucí CHKO.

Foto: Vladimír Klepáč, novinky.cz

Parkoviště u Macochy pojme v létě stovky aut. V zimě je ale prázdné.

Bobrům se v Česku daří, v Moravském krasu mají ráj

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám