Hlavní obsah

Dobeš prodloužil život plzeňských práv o čtyři roky, bude čelit žalobám

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Blažek, Václav Lang

Ministr školství Josef Dobeš v pátek na tiskové konferenci informoval o prodloužení akreditace magisterskému oboru Fakulty právnické Západočeské univerzity. Učinil tak navzdory rozhodnutí Akreditační komise, což potěšilo zejména stovky plzeňských studentů, z nichž někteří se v pátek vypravili do Prahy. Akreditační komise s rozhodnutím ministra nesouhlasí a podá proti němu žalobu.

Foto: Petr Horník, Právo

ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„Podepsal jsem rozhodnutí, které vycházelo z právní opory a právního rozboru, ale taktéž mělo lidský rozměr,“ uvedl v pátek Dobeš na tiskové konferenci. Akreditaci magisterského oboru se rozhodl prodloužit o čtyři roky do 31. července 2016.

Ministr uvedl, že své rozhodnutí již odeslal rektorce Iloně Mauritzové. Proti jeho rozhodnutí se ohradila předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková, která v ČT uvedla, že akreditace není možná, pokud je Akreditační komise proti. „Paní Dvořáková není účastnicí rozhodnutí,“ reagoval Dobeš s tím, že AK je jeho poradní orgán.

Ministerstvo podle AK paralyzuje akreditační proces

Podle komise je však ministrovo rozhodnutí "nezákonné, v rozporu s veškerou dosavadní praxí a veřejným zájmem". Komise upozornila, že vzdělání, které získají studenti na právnické fakultě v Plzni po 31. červenci, bude zpochybnitelné, neboť "bude realizováno ve studijním programu akreditovaném v rozporu se zákonem".

Podle komise současné vedení ministerstva opakovaně účelově a nezákonně zasahuje do akreditačního procesu a "paralyzuje" činnost komise. Komise proto podá žalobu ve veřejném zájmu.

AK navíc očekává, že po ministrově rozhodnutí budou podávat žaloby vysoké školy, kterým rovněž byla omezena či odňata akreditace z podobných důvodů, jako u plzeňských práv.

Foto: Petr Horník, Právo

Studenti plzeňské právnické fakulty přijeli do Prahy podpořit prodloužení akreditace.

Děkan fakulty v záchranu školy věřil

„Jsem velice rád, že zvítězilo právo a spravedlnost,“ řekl Právu děkan plzeňské právnické fakulty Jan Pauly. „Studenti si zachovali svoje práva. V záchranu školy jsem věřil od samého počátku,“ dodal děkan. Fakulta podle něho splňuje všechny standardy stanovené akreditační komisí. „To ale neznamená, že není co zlepšovat, především v personální sféře,“ konstatoval Pauly a doplnil: „Teď co nejdříve vypíšeme přijímací řízení na magisterský obor.“

Také Dobeš na tiskové konferenci ocenil práci nového vedení školy a uvedl, že fakultu čeká další práce. „Dáváme čtyři roky na čtyři roky tvrdé práce,“ uvedl.

Bývalý student podal na Dobeše trestní oznámení

Na ministra Dobeše bezprostředně po vynesení rozhodnutí podal trestní oznámení Martin Marek, bývalý student plzeňských práv, který jako jeden z prvních za časů někdejšího vedení kolem Milana Kindla upozorňoval na nekalé praktiky na fakultě.

„Ministrovo rozhodnutí je protizákonné,“ upozornil Marek. „Ministr Dobeš obešel rozhodnutí Akreditační komise, která opakovaně v mnoha bodech velmi podrobně vysvětlila, proč nejsou plzeňská práva dlouhodobě fakultou, která by měla mít právo vychovávat nové právníky a akreditaci škole nedoporučila prodloužit,“ uvedl Marek a dodal: „Nemá na to právo, neumožňuje to zákon o vysokých školách. Proto jsem na něj dnes podal trestní oznámení na zneužití pravomocí úřední osoby.“

Před ministerstvem se sešly desítky studentů

Svým rozhodnutím ministr rozjásal desítky studentů před ministerstvem školství, kteří se ve dvou zaplněných autobusech v pátek vypravili z Plzně do Prahy. Tleskalo se také několikrát na tiskové konferenci.

„Radost, radost a ještě jednou radost,“ shrnul své pocity Michal Volf, jeden z organizátorů studentských demonstrací. „Spravedlnost zvítězila. Pan ministr vlastně potvrdil, že argumenty, s nimiž jsme od počátku bojovali za naší školu, byly oprávněné,“ podotkl Volf. Autobusy se studenty v jedenáct hodin odjely z Prahy zpět do Plzně. „Určitě to pořádně oslavíme. Ale v pondělí se vrátíme k tomu, proč na škole jsme - ke studiu,“ doplnil Volf.

Před ministerstvem se sešlo kolem sto padesáti lidí. „Hodně studentů přijede po vlastní ose, někteří bydlí přímo v Praze,“ podotkl před tiskovou konferencí Volf.

O pár dní dříve se přitom po Plzni v rámci studentského Týdne neklidu rozléhalo skandování „Dobeše do koše!“ „Těchto protestů jsem se nezúčastnil a myslím, že tam z právnické fakulty nebyl skoro nikdo,“ poznamenal Volf a dodal: „Reformy jsou potřebné, i když o některých bodech je třeba se bavit.“

Reklama

Výběr článků

Načítám