Hlavní obsah

Do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů chce historik Blažek i Pajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší orgán Ústavu pro studium totalitních režimů, Radu ÚSTR, čeká do konce roku obměna tří ze sedmi členů. Končí jim pětiletý mandát. Koncem minulého týdne obdržel Senát od občanských sdružení pět návrhů na nové členy rady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Historik Petr Blažek

Článek

„Končila tam lhůta pro podání a přišlo pět návrhů,“ řekl Právu předseda senátní volební komise Jan Tecl.

Je mezi nimi studentská vůdkyně z roku 1989 a bývalá diplomatka Monika MacDonagh Pajerová, bývalý lidovecký poslanec a historik Jiří Mihola, archivář a historik David Valůšek nebo historik Petr Blažek.

„Rád bych, aby se zlepšilo renomé i kvalita práce ústavu,“ řekl Právu Blažek, který ÚSTR spoluzakládal a jako výzkumník v něm pracuje. Víc by se podle něj měla rozvíjet i spolupráce s podobně orientovanými organizacemi v zahraničí.

Roztržka v ústavu

Funkci chce obhájit také Jiří Liška, bývalý senátor za ODS, kterému v Radě ÚSTR končí 6. prosince mandát. Stejně jako Karlu Černému a Jiřímu Junkovi. Trojice byla na návrh spolků zvolena v roce 2017.

Sedmičlenný orgán je složen ze čtyř občanských zástupců, dva členy navrhuje Sněmovna a jednoho prezident. Čtvrtým občanským zástupcem je Martin Palouš, disident a bývalý velvyslanec v USA, kterému skončí mandát příští rok v dubnu.

Na návrh prezidenta byl loni Senátem vybrán archivář Vojtěch Šustek. Sněmovní nominanti byli zvoleni v roce 2019, konkrétně na návrh ČSSD exministr vnitra František Bublan a na návrh ANO vojenský historik Eduard Stehlík, který je předsedou Rady ÚSTR.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Ladislav Kudrna

Rada volí a odvolává ředitele, kterým je nyní Ladislav Kudrna. Jeho nástupu letos v květnu předcházela roztržka mezi radou a poradní vědeckou radou končícího ředitele ÚSTR Zdeňka Hazdry.

Ta tehdy prověřila a vyhodnotila anonymní podnět s tím, že se Kudrna ve své habilitační práci dopustil plagiátorství. Rada v čele se Stehlíkem to ale odmítla a Kudrny se zastala. „Je to snaha o očernění pana Kudrny,“ uvedl tehdy Stehlík.

Spolu s Hazdrou skončilo na protest proti Kudrnovi i 14 členů vědecké rady.

Vědecká rada ÚSTR na protest proti novému šéfovi rezignovala

Domácí

Propuštěná renomovaná historička chce žalovat ÚSTR

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám