Hlavní obsah

Do Prahy dorazilo světlo z Betléma, cestovalo přes Linec a Brno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

S petrolejovými lampami, svíčkami a nejrůznějšími lucernami si přišly desítky lidí v sobotu na pražské hlavní nádraží pro betlémské světlo. To sem přivezla pětičlenná skupinka skautů z Brna.

Betlémské světloVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

„My jsme ho převzali od jiné skupinky, která ho přivezla z Lince, hlídali ho a teď ho hlídáme my. Máme pořád při ruce lahve s lampovým olejem a špejle a můžeme si ho předat, kdyby některé zhaslo,“ říkal jeden z mladých skautů Lukáš Buriánek.

Sotva pětice vystoupila z rychlíku, sesypali se na ni další junáci, skauti i jiní lidé, kteří si chtěli plamínek převzít. Většinou to ale byli další poslové, kteří jej budou převážet do nejrůznějších míst po republice.

FOTO: Skauti rozdávali z tramvaje Betlémské světlo

Domácí

Zatímco skupina z Brna pokračovala na sever do Děčína, jedna z dorazivších dvojic pokračovala na Zbraslav.

„Už světlo takhle přebírám a vozím na Zbraslav 29 let. Týden ho budu doma hlídat a předám jej do tamních kostelů a na Štědrý den se bude předávat veřejnosti ve stánku na Zbraslavi,“ popsal další cestu světýlka Karel Pašek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na pražské hlavní nádraží dorazil díky skautům plamínek z Betléma

Další skauti míří vlaky třeba na Dobříš, do Ústí nad Labem, Plzně, Šumperku či Olomouce. „Jede úplně všemi směry,“ potvrzovala Michaela Kohoutová.

Skauti podle jejich vysvětlení vozí betlémské světlo proto, že je na ně spolehnutí, jsou poctiví a přivezou z Betléma ten opravdový plamínek. Ten se letecky dostal do rakouského Lince, kde si ho dvojice českých skautů přebírala a převážela do Brna.

Anketa

Chodíte si každoročně pro "betlémské světlo"?
Ano
15,4 %
Ne
76,9 %
Nevím, co betlémské světlo je
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2332 čtenářů.

„Nemají u sebe sirky, kdyby světlo zhaslo, mají dvě lampičky a mohou si světlo předat. Kdyby zhasly obě, musí se vrátit tam, kde si ho přebírali,“ mínil Karel Pašek ze Zbraslavi.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Betlémské světlo na pražském hlavním nádraží

V odpoledních hodinách začali skauti rozvážet Betlémské světlo po Praze. Využili k tomu dvě historické tramvaje, které vyrazily z depa strašnické vozovny. „Pamatují ještě Rakousko - Uhersko. Ta, kterou teď jedeme, je z roku 1915,“ upozornil vlakvedoucí a průvodčí Vladimír Hruška, zatímco řidič tramvaje ostražitě sledoval provoz. „Je to úplně něco jiného než řídit ty nové vozy, nemá to ani ABS, vůbec nic,“ řekl řidič Kos.

Foto: Radek Plavecký , Novinky

Tramvaje rozvážely betlémské světlo

Místo antiblokovacího brzdného systému měl po ruce kyblík s jemným pískem. „Může se to přisypávat přímo pod kola, aby to neklouzalo,“ dodával vlakvedoucí. Skauti mezitím připalovali z lucerny se světlem z Betléma další a další svíčky, aby měli na blížící se zastávce na rozdávání čekajícím zájemcům.

„Rozvážení světla tramvají se stalo pěknou tradicí, tohle už je devatenáctý ročník,“ řekla Právu předsedkyně pražského skautu Dagmar Brabcová. Hned na první zastávce na Smíchovském nádraží čekaly desítky lidí, aby si Betlémské světlo převzaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám