Hlavní obsah

Do pardubického babyboxu někdo odložil novorozeného chlapce, dostal jméno Karel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pardubického babyboxu v sobotu ráno někdo odložil novorozeného chlapce. Podle lékařky bylo dítě na první pohled zdravé a pupečník mělo ošetřený gumičkou do vlasů. Dostalo jméno Karel, mimo jiné na počest britského krále Karla III. Uvedl to zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

Podle Hesse je Karel letošním 13. dítětem odloženým do některé ze schránek v Česku a 244. dítětem za dobu existence babyboxů.

Dítě v modrém oblečení – zřejmě po starším sourozenci, protože bylo na první pohled větší, než bylo potřeba – bylo podle Hesse odloženo do schránky v 7:29. „Malý Karel potvrdil, že děťátka se často odkládají ve skupinách po dvou nebo po třech. V Hradci Králové byl 12. září odložen chlapeček Petr, 14. září v Třebíči holčička, kterou jsem pojmenoval Elizabeth na počet zesnulé britské královny, a do třetice 18. září chlapeček Karel – Charles,“ doplnil Hess.

V babyboxu, jenž funguje v pardubické nemocnici od roku 2008, byl letos v létě odložen již jeden chlapec a celkově tam bylo podle Hesse odloženo 11 dětí.

V hradeckém babyboxu našli pětidenního chlapce i s doklady

Domácí

V Česku je osm desítek babyboxů, první byl instalován v roce 2005. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám