Hlavní obsah

Do Olomouce se po osmdesáti letech vrátila kniha z 16. století. Díky italským četníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomouckému arcibiskupství se v úterý vrátila více než osmdesát let pohřešovaná cenná kniha z počátku 16. století, která byla před ztracením majetkem olomoucké metropolitní kapituly. Italští četníci specializovaní na ochranu kulturních památek ji zadrželi předloni v aukční síni v Terstu.

Foto: Pavel Langer / Člověk a Víra, Novinky

Cenná kniha se do Olomouce vrátila po přibližně osmdesáti letech

Článek

V Olomouci ji převzal od jejich zástupců biskup Antonín Basler, děkan Metropolitní kapituly u sv. Václava.

Kniha nese název Postilla super epistolas et evangelia a obsahuje výklad úryvků z novozákonních epištol a evangelií, které se četly při mších v průběhu liturgického roku. Jejím editorem je blíže neznámý dominikán Vilém z Paříže (zemřel asi roku 1485), který do tisku připravil texty svého norimberského řádového spolubratra Jana Herolta (zemřel 1468). Kniha zmizela za neznámých okolností.

„Mám velikou radost, že výborná práce italských četníků pomohla k návratu tohoto výtisku zpět do majetku kapituly. Jsme vděční za jejich profesionalitu, s níž se podařilo knihu zachytit a identifikovat jako majetek naší kapituly, a děkujeme jim za jejich úsilí při ochraně kulturního dědictví,“ uvedl Basler.

Foto: Pavel Langer / Člověk a Víra, Novinky

Knihu do Olomouce přivezli zástupci italských četníků.

Policie našla obraz Čekání, který zmizel před 25 lety

Krimi

Předání knihy je podle něj mimo jiné dokladem úspěšné spolupráce a solidarity mezi evropskými národy při uchování kulturních hodnot. Zmínil také přínos italského kněze P. Alessia Gerettiho z Udine, který z pověření olomouckého arcibiskupství návrat knihy při jednání s italskými úřady připravil.

Bestseller své doby

„Kniha byla bestsellerem své doby, poprvé vyšla roku 1473 a do roku 1529 známe nejméně 140 vydání po celé západní Evropě, nejvíce v Německu a Francii. Navrácený exemplář vyšel roku 1518 ve švýcarské Basileji, dřevoryty jej bohatě vyzdobil místní umělec Urs Graf starší (zemřel asi 1528). Do hnědé kůže zdobené slepotiskem Ukřižování, drobnými postavami starozákonních hrdinů Davida a Goliáše, římského boha Apollóna a múz Thálie, Kalliopé a Euterpé, byla svázána někdy po roce 1540 v Bavorsku,“ konstatoval archivář olomoucké pobočky Zemského archivu v Opavě Štěpán Kohout.

Nastínil také další osudy svazku. „Ještě v 16. století se kniha dostala do Čech, neznámý protestant ji popsal četnými českými poznámkami na okrajích. Někdy poté přešla do vlastnictví olomouckého kanovníka Davida Pippera z Jáchymova, který ji asi koncem první čtvrtiny 17. století daroval zdejší kapitulní knihovně. Z ní zmizela za neznámých okolností krátce po roce 1940 a prostřednictvím jednoho z rakouských antikvářů se dostala do ciziny,“ shrnul Kohout.

Foto: Pavel Langer / Člověk a Víra, Novinky

Svazek pochází z počátku 16. století.

„Kniha je hojně dochovaná, jenom kapitulní knihovna má tři různá vydání, toto je čtvrté. Nejde o knižní unikát, je spíše zajímavé, že po tolika letech, přestože nevíme, jak se do Itálie dostala, se ji podařilo vrátit,“ doplnil Kohout.

Knihu v úterý do Olomouce přivezl zástupce velitele oddílu četníků specializovaného na ochranu kulturních památek pro oblast severní Itálie podplukovník Guiseppe Marseglia spolu se svým kolegou Luigim Portaccim. „Každoročně jsme schopni najít velmi důležité historické věci, které se znovu objeví,“ uvedl na setkání Marseglia.

U tohoto svazku dokázali četníci rekonstruovat jeho cestu z Vídně do Itálie. Jak se kniha z Olomouce dostala do Rakouska, zůstane již zřejmě tajemstvím. Cenu knihy na trhu odhadl Marseglia přibližně na 30 tisíc eur (741 000 korun). Svazek se nyní vrátí zpět do kapitulní knihovny.

Muzeum v Itálii dostalo zpět slavný obraz. O jeho zmizení přitom vůbec nevědělo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám