Hlavní obsah

Do nymburského babyboxu někdo odložil týden staré dítě

Do babyboxu v Nymburku v pondělí po poledni někdo odložil zhruba týden starého chlapce. Dítě je v dobrém stavu a bylo předáno do péče lékařů dětského oddělení kolínské nemocnice.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

O případu informovala Alena Havelková, jednatelka Nemocnice Nymburk, v jejímž areálu se babybox nachází. Chlapec váží tři kilogramy a měří 48 centimetrů.

Není to první letošní případ, kdy někdo do schránky odložil dítě. V lednu v pelhřimovském babyboxu kdosi odložil 15měsíční batole. V únoru bylo v babyboxu v Brně odloženo čerstvě narozené dítě, které mělo na pupíku uzávěr na sáčky s potravinami.

Babybox je schránka fungující v podstatě jako novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál.

Smyslem zařízení je, aby matky, které z různých důvodů chtějí dítě odložit, při tom co nejméně ohrozily jeho zdraví. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005, nyní jich v Česku funguje 76. Babybox v Nymburce byl otevřen v roce 2009 jako 25. v pořadí.

Schránky mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost či právu znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám