Hlavní obsah

Do Kalouskova týmu je tlačenice

Právo, Oldřich Danda
Praha

Poslední listopadový víkend proběhne v pražském hotelu Don Giovanni volební sněm TOP 09. Jediným kandidátem na křeslo po šéfovi Karlu Schwarzenbergovi je první místopředseda Miroslav Kalousek. Na místa jeho zástupců, kterých má být celkem pět, je ale tlačenice.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku vpředu Marek Ženíšek, v pozadí Karel Schwarzenberg, Helena Langšádlová, Miroslav Kalousek

Článek

Na pozici prvního místopředsedy bude zřejmě kandidovat nynější místopředseda Marek Ženíšek.

Jak řekl Právu, předpokládá, že ho na tuto funkci jeho domovská plzeňská organizace navrhne, ale chce si o tom nejdříve promluvit se Schwarzenbergem.

Podle Ženíška nové vedení čeká nelehký úkol − ukázat voličům, že nejsou stranou, která stojí a padá na jednom jméně. I když TOP 09 doba nepřeje a voličské preference padají, nic na politickém programu a názorech měnit nechtějí.

„Budeme dělat to, co doposud. Pokud by se ukázalo, že jsme pouze nějaké hnutí kolem Karla Schwarzenberga, tak ta strana nemá právo na existenci. Ale věřím, že ukážeme, že hodnoty, které náš předseda hájí, dokážeme dál hájit jako strana a že si svého voliče najdeme,“ řekl Právu Ženíšek.

Náměstek na spravedlnosti i zdravotnictví

Ten dva dny před sněmem oslaví 37. narozeniny, takže případné zvolení by mohl brát jako dodatečný dárek. Jako poslanec je členem výborů pro evropské záležitosti a pro obranu, často se vyjadřuje k zahraničněpolitickým otázkám.

V roli náměstka ministra prošel v minulosti resorty spravedlnosti a zdravotnictví.

Coby první místopředseda by měl mít na starosti chod strany, ale je otázka, zda si tuto odpovědnost nenechá na triku Kalousek, který se o provoz stará jako zakladatel TOP 09 od zrodu strany.

Heger zvažuje

Ženíšek má podle informací Práva ve straně podporu, ale řada straníků by na místě prvního místopředsedy ráda viděla místopředsedu TOP 09 a bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

„Bylo by dobré mít na místě druhého muže někoho klidného s příjemným hlasem, aby byl Kalouskovi protiváhou,“ řekl Právu jeden z poslanců TOP 09.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Heger, který má už nominaci z Královéhradecka, ale kandidaturu na řadového nebo prvního místopředsedu teprve zvažuje. „Musím o tom ještě diskutovat s kolegy,“ řekl Právu.

Proti Ženíškovi, který mu dělal na ministerstvu zdravotnictví náměstka, jít nechce. „Pokud by tam byl kvalitní kandidát, což Marek Ženíšek je, tak bych určitě nekandidoval,“ řekl Právu Heger.

Obhajovat bude místopředsedkyně Helena Langšádlová, kterou již nominovala středočeská organizace, jíž předsedá. Podle Langšádlové musí do politiky a do strany nalákat nové tváře, což se jim prý leckde v regionech daří.

„Snažíme se oslovit nové lidi a požádat je, aby se naplno zapojili do práce naší politické strany, a snažíme se jim říci, že pokud jim záleží na budoucnosti, tak by se politiky neměli štítit,“ řekla Právu Langšádlová.

Podle informací Práva obhajovat místopředsednickou funkci se chystá i starosta Čeladné Pavol Lukša.

O křeslo ve vedení strany má podle informací zájem i poslanec František Laudát, kterého už nominovala pražská organizace. „Praha chce mít v předsednictvu svého zástupce, tak jsem kandidaturu přijal,“ řekl Právu Laudát.

Foto: Petr Horník, Právo

František Laudát (TOP 09)

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně Jitka Chalánková na tiskové konferenci ve Sněmovně k problematice českých dětí zadržovaných v Norsku.

Podporu TOP 09 z Olomouckého kraje získala poslankyně Jitka Chalánková. Nominaci ústecké organizace získal krajský předseda a bývalý náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař.

Reklama

Výběr článků

Načítám