Hlavní obsah

Do důchodu v 71 letech? Proč ne, říká ODS

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS má jasnou představu o našich budoucích penzích, pokud přijde k moci. Věk odchodu do důchodu se bude postupně prodlužovat. Nejprve na 65 pro muže a všechny ženy. A pak ještě dál, až budou kolem roku 2100 lidé odcházet na odpočinek v 71 letech. Přesto si podle představ ODS důchod ještě užijí, protože se v průměru dožijí téměř devadesátky.

Článek

Tyto představy prezentovala v pátek na semináři věnovaném důchodové reformě stínová ministryně práce a sociálních věcí za ODS Alena Páralová.

Státní penze bude podle ní pro všechny stejně nízká na úrovni 20 až 30 procent průměrné mzdy. Občanům se o osm procent sníží pojistné a na nich samotných bude, co s ušetřenými penězi udělají. Podle představ ODS je investují, čímž si zajistí docela slušné příjmy ve stáří.

Dnešnímu třicátníkovi s dvacetitisícovým příjmem, který si bude ušetřené peníze z pojistného odkládat v penzijním fondu a do důchodu půjde v šestašedesáti letech, například ODS slibuje státní důchod 8529 Kč a rentu z úspor ve výši 5445 Kč. Celkem by tedy měl mít důchod ve výši 13 974 koruny.

Jeho stejně starý kolega, který si vydělá ještě o deset tisíc víc, tedy 30 tisíc, by měl od státu brát stejně - 8529 korun, ale na rentě by měl získat už 8057 korun. Jeho celkový důchod by pak měl dosáhnout 16 586 Kč.

Důchod nesmí klesnout pod životní minimum

"Jedním z parametrů našeho modelu v každém případě bude to, že stejný důchod pro všechny občany bude muset být nad hranicí životního minima, aby nemusel být doplácen z ostatních sociálních dávek," uvedla Páralová.

Na dotaz Práva, zda skutečně ODS počítá s tím, že kolem roku 2100 bude důchodovým věkem 71 let, odpověděla: "Musíme si uvědomit, že před sto padesáti lety byl člověk ve čtyřiceti letech pokládán za starého. A dnes je na vrcholu svých sil. A dá se předpokládat, že za třicet, čtyřicet, padesát let se budeme dožívat vyššího věku než dnes."

Dodala však, že v případě, že by se věk dožití zastavil, "tak by se samozřejmě přestal věk odchodu do důchodu zvyšovat".

ODS je přesvědčena, že když lidé budou vědět, že od státu dostanou jen poměrně nízký jednotný důchod, změní své chování a začnou si na stáří šetřit. "Myslím si, že chování lidí se diametrálně změní, jakmile budou mít nastaveny jiné podmínky. Je pravda, že naši občané si za ta dlouhá léta totality zvykli na to, že se o sebe nemusí sami postarat, ale v každém případě se chování lidí diametrálně změní," uvedla Páralová.

Hofman: Spousta lidí si šetřit nebude

Náměstek ministra práce a sociálních věcí Jiří Hofman příliš nevěří, že lidé se začnou ve velkém pojišťovat na stáří. Dokumentoval to na současném dobrovolném penzijním připojištění. Přestože už jsou dnes připojištěny téměř tři milióny občanů, průměrná měsíční úložka je nízká - jen 397 korun.

"Proboha, úložka necelých 400 korun měsíčně nevytvoří nikdy žádný důchod. Když chci 5000 korun důchodu pobírat dvacet let, tak musím dvacet let pět tisíc korun šetřit. A penzijní fond je povinen těch pět tisíc korun zhodnotit tak, aby měly za dvacet let reálnou hodnotu," řekl Hofman.

Podle něj v červnu budou pozváni předsedové politických stran k prvnímu jednání o dalších možnostech důchodové reformy.

Podle Páralové ještě není čas na politickou dohodu a mělo by se pokračovat ve výpočtech jednotlivých variant: "Technická stránka věci nedospěla tak daleko, aby se politici mohli odpovědně rozhodnout. Je potřeba pokračovat v té práci. Měli bychom apelovat na to, aby vláda nezastavila modelování, aby práce odborné komise pokračovala."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám