Hlavní obsah

Do Berounky se dostala nebezpečná chemikálie, Plzeň už bere vodu odjinud

Právo, Novinky, jas, ib
Plzeň
Aktualizováno

Už i do Berounky se dostala znečištěná voda z Drnového potoka, do něhož v Klatovech vytekla látka sloužící k impregnaci dřeva. Drnový potok je přítokem Úhlavy, která je jedním ze zdrojů pitné vody pro Plzeň. Vodárny i Povodí Vltavy uklidňují, že lidé se kvality pitné vody nemusí obávat.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči připravují hadice na odebírání vody z RadbuzyVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Ke znečištění Drnového potoka došlo v noci ze 7. na 8. října z výrobního areálu v Klatovech. Drnový potok je přítokem Úhlavy, která se v Plzni vlévá do Radbuzy, jež po soutoku s Mží tvoří Berounku.

„Z preventivních důvodů obyvatelům nedoporučujeme konzumaci ryb ulovených v řece Úhlavě a Berounce, zalévání touto vodou na zahradách ani napájení dobytka. Zároveň se nedoporučuje ani koupání,” uvedla na webu krajského úřadu mluvčí Alena Marešová.

Vodohospodáři podle ní o víkendu navýšili odtok z přehrad Nýrsko a Hracholusky, aby došlo k naředění vody a snížily se koncentrace nebezpečných látek.

Plzeňané pijí vodu z Radbuzy

Vedle toho plzeňská vodárna v neděli preventivně zastavila provoz úpravny vody, aby zabránila vniknutí nebezpečné látky do technologie úpravny, a v pondělí začalo čerpání vody z Radbuzy.

Foto: Plzen.eu

Hasiči v Plzni nainstalovali čerpadla a město bude brát vodu z Radbuzy

„Úpravna vody po nedávné modernizaci a rekonstrukci bez problémů upraví vodu z řeky Radbuzy, jež je složením podobná vodě v Úhlavě,“ uvedl technický ředitel Vodárny Plzeň Petr Zelenka.

„Vodu budou z řeky vytahovat dvě čerpadla, budou dodávat zhruba 400 litrů za sekundu. Voda poteče do úpravny vody hadicemi,” doplnil plzeňský magistrát.

Únik prošetřuje policie

Policie se znečištěním řeky začala zabývat pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

„Jedná se o chemickou látku, která je nebezpečná pro zdraví, nebezpečná pro životní prostředí a vysoce toxická pro vodní organismy,“ uvedl vedoucí zmíněného odboru Libor Hošek. Únik do Drnového potoka prozradila vrstva bílé pěny a uhynulé ryby.

Vyteklo zřejmě kolem dvou set litrů nebezpečné látky. „Je těžší než voda, domníváme se, že se valí při dně, nelze ji tedy zachytit nornými stěnami,“ řekl Právu Miloň Kučera, ředitel plzeňské organizace Povodí Vltavy. Vodohospodáři už v neděli ráno kvůli zředění koncentrace a rychlejšímu odplavení znečištění zvýšili odtok z Nýrské přehrady na horní Úhlavě z půl kubíku na osm kubíku za sekundu. „Domníváme se, že čelo postupující chemikálie už asi minulo nátok na vodárnu a je za soutokem se Mží, proto jsme zvýšili odtok i z hracholuské přehrady na 2,5 na dvanáct kubíků,“ sdělil v pondělí Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám